Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GRANEŠINSKI NOVAKI

Prošlo je 445 dana od potresa! Pogledajte rušenje prve kuće u Zagrebu, Vanđelić: 'Zastoj je u pisanju odluka u Ministarstvu'

Prva kuća koja se ruši je u vlasništvu obitelji Sunek iz Granešinskih Novaka

Prije čak 445 dana dogodio se strašan potres magnitude 5.5 stupnjeva u Zagrebu, a tek danas je počelo rušenje prve kuće u sklopu obnove u glavnom gradu Hrvatske. 

Prva kuća koja se ruši je u vlasništvu obitelji Sunek iz Granešinskih Novaka, a zasad su samo tri kuće predviđene za rušenje prema novom Zakonu o obnovi. Rušenje prve kuće počelo je danas oko 9 sati. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na obnovu objekata čeka ukupno 11.238 građana, a prve konačne odluke se tek sada počinju provoditi. 

"Osjećam se zadovoljno i sretna sam što je konačno krenulo. U toj kući sam rođena i sad se osjećam rasterećeno što smo upjeli sakupiti sve papire na vrijeme. Bilo je nekih problema, ali smo upjeli sve. Moja majka je bila sama u kući tijekom potresa koja je mjesec dana nakon potresa doživjela moždani udar i preminula. Živjela je sama sa psom", ispričala je jučer u RTL-u Danas Nadica Sunek

Vezana vijest

Nadica, Markuševec

Područje Markuševca ima 173 kuće s crvenom naljepnicom.

"Ova kuća je simbol obnove Zagreba"

Čelnik Fonda za obnovu Damir Vanđelić je na mjestu rušenja prve kuće dao izjavu.  "Ova kuća je simbol početka obnove Zagreba", kazao je i dodao da su im iz Ministarstva najavili još 18 odluka o obnavljanju, uz ove tri kuće. 

"Sve odluke o obnovi su u nadležnosti Ministarstva. Broj odluka koje dobivamo je oko dvije tjedno, to je dosta usporeno", kazao je i doda da se treba potruditi da se ubrza. "11 tisuća zahtjeva je u Ministarstvu i to što hitnije treba obraditi. Mi možemo preko 50 natječaja dnevno lansirati i ugovarati", kazao je Vanđelić. 

Rušenje Zagreb potres

 

"Zastoj je u pisanju odluka. Treba više ljudi i jako informatičko rješenje kako bi se to brzo radilo. Upravni postupak je kompleksan i mislim da bi to mogla riješiti digitalizacija. Ako dobijemo odluku, u roku godinu dana će sigurno biti izgrađena kuća", kazao je Vanđelić. Rekao je da se tvrtke koje rade obnovu se prijavljuju preko elektroničke dražbe. 

"Usko grlo je u pisanju odluka u Ministarstvu", rekao je Vanđelić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!