Ostani doma
Novosti / Hrvatska

IPAK SE MOŽE

'Samo' 446 dana nakon potresa, započelo je prvo rušenje kuće u Zagrebu: Zbog sporog procesa Vanđelić proziva Ministarstvo graditeljstva

A iako je od potresa u Banovini prošlo puno manje nego od zagrebačkog, uklanjanje na tom području ide puno brže

Danas je napokon srušena prva kuća s crvenom naljepnicom u Zagrebu. Radi se o objektu u Markuševcu, gdje je bio i epicentar potresa pa prvi čovjek Fonda za obnovu današnje rušenje vidi kao simbol fizičke obnove glavnom grada. No kakva će biti daljnja dinamika i tko je kriv za sporost u obnovi? 


446. dan od potresa napokon su bageri počeli uklanjati kuće u kojima se više ne moože živjeti. Njen nekadašnji dom pretvara se u prah Nadici pred očima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tu sam rođena, to je onaj prvi dom. Tu sam odrasla i djetinjstvo i sve... Ali sretna sam što je to konačno krenulo i valjda bude išlo dalje", rekla je vlasnica prve srušene kuće Slavica Sunek.

Da, krenulo je. Punih godinu i tri mjeseca od potresa. 

"446 od potresa ova kuća u Fabijanićevoj ulici je zapravo simbol početka fizičke obnove Zagreba", poručio je ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić.

Podneseno je 11.000 zahtjeva za obnovu. Vanđelić tvrdi da je obrađeno tek njih 18 i krivicu za spori proces prebacuje na ministarstvo graditeljstva.

"Od tih 18 odluka tri su za uklanjanje, ostalih 15 je za isplatu novčanih naknada. Mi smo sve odluke koje smo dobili ispunili. Dakle, zastoj je u pisanju odluka", kazao je Vanđelić.

Spori smo jer pažljivo provjeravamo kome pomažemo, opravdava se resorni ministar.

"Kolega Vanđelić u ovom trenutku ima 30 pravomoćnih odluka. 18 će ih dobiti do kraja tjedna i to su 54 odluke od 169 podnesenih zahtjeva za koje u ovom trenutku pronalazimo mehanizam legalizacije ili identifikacije kome u stvari dajemo pravo koje se financira iz državnog proračuna", rekao je ministar prostornoga uređenja Darko Horvat.

Oprezni su i u fondu pa je proces odabira tvrtki koje obavljaju rušenje, tvrde, potpuno transparentan.

"Tvrtka koja je dobila ovo rušenje učestvovala je u elektroničkoj dražbi, dakle, smanjivala je cijenu kroz period koji je dan za el. dražbu. Ja mislim da je to transparentan sustav koji omogućuje da svi sudjeluju", poručio je Damir Vanđelić.

A svaka smanjena cijena i svaka ušteda je dobrodošla jer je trošak dva strašna potresa koji su pogodila Hrvatsku ogroman.

Vezana vijest

Rušenje kuće

"129 milijardi direktnih šteta od ova dva potresa u Zagrebu i na Banovini", smatra Vanđelić.

A iako je od potresa u Banovini prošlo puno manje nego od zagrebačkog, uklanjanje na tom području ide puno brže. Dakle, ipak se može.

"Uklonili smo 117 objekata, 30 poslovnih, 17 stambeno poslovnih, 6 višestambenih zgrada, 52 obiteljske kuće, tri javna objekta, 8 gospodarskih i jedan sakralni. Trenutno ih se uklanja 20", izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Tomo Medved.

Na današnjoj sjednici Vlada je otpisala račune za struju građanima na potresom pogođenom području i za lipanj ove godine, te je produžila financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje stradalih u potresu do lipnja iduće godine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!