Ostani doma
Novosti / Hrvatska

O Covidu-19

Markotić upozorava na nove sojeve virusa: 'Moramo biti oprezni. Nije dobro da se odustaje od 2. doze'

"Moramo biti oprezni. Trend je da oni koji su primili jednu dozu, odustaju od druge - to nije dobro. Stručnjaci EU apeliraju da se uprza cijepljenje drugom dozom"

Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je na konfereniciji Nacionalnog stožera da u većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i da se sve više mladih treba cijepiti. No, upozorila je na problem novih sojeva, osobito s indijskom varijantom koja se brzo širi, osobito u Velikoj Britaniji. 

Vezana vijest

Stožer

"Postepeni je porast indijske varijante. Dosta je visoki porast oboljelih u Britaniji, i to među mlađima i onima koji odbijaju cjepljenje. Zbog tog širenja je dosta zabrinjavajuća situacija", kazala je Markotić i dodala da i dalje trebamo biti na oprezu. 

"Ono što nije bilo baš najsretnije za čuti je da imamo dva izvješća koja su u obradi, jedna je epidemija u Finskoj koja se dogodila u bolnici na dva odjela. Od 57 je 17 umrlo. Zaražena su i 42 zdravstvena djelatnika. Slična situacija je i u Belgiji u Domu za starije osobe, gdje je 60-70 štićenika oboljelo, a 11 je umrlo. Cijepljeni su ali su bili u teškom zdravstvenom stanju i komorbiditetima. 10-15 članova osoblja je inficirano", kazala je. 

Markotić je poručila da moramo biti oprezni. 

"Trend je da oni koji su primili jednu dozu, odustaju od druge - to nije dobro. Stručnjaci apeliraju da se ubrza cijepljenje drugom dozom", kazala je dodajući da se treba nastaviti i cijeljenje među mlađim osobama jer je to populacija gdje se više šire virusi, a dosta zemalja se priprema za cijepljenje djece od 12. godine. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!