Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ODLUKA VISOKOG KAZNENOG SUDA

Krijumčar kokaina u zatvoru završio Pravni fakultet u Splitu, a sada ga puštaju na slobodu: Ima čak i ponudu za posao

Krijumčar kokaina u zatvoru završio Pravni fakultet u Splitu, a sada ga puštaju na slobodu: Ima čak i ponudu za posao
Pixsell

"Tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ima ponudu za posao, stoji na stranicama

Početak ove priče seže na početak ovog stoljeća, točnije 2003. godine kada se osuđeni zatvorenik povezao s pojedinim osobama kako bi krijumčario i prodao drogu. Spomenute osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kg kokaina koji su jahtom prevezli u Republiku Hrvatsku.

Dolaskom u Hrvatsku, zatvorenik je preuzeo kokain i ukrcao ga u automobil s nepripadajućim registarskim ploočicama. Drogu je preuzeo s namjerom daljnje prodaje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navodno je riječ o nekadašnjem zagrebačkom ugostitelju Angelu Andonovu, poznatom kao Enđi i njegovom nekadašnjem prijatelju, danas suosuđeniku Drašku Čubriloviću. Priča je to o osobama koje su živjele na visokoj nozi i organizirali privatne modne revije i zabave samo za odabrane manekenke, pjevače, glumce i ostalo.

Andonov je svoje vrijeme proveo šibenskoj kaznionici gdje za vodio zatvorsku knjižnicu za 321 kunu mjesečno. Čubrilović je dobio nešto dužu, 25-godišnju zatvorsku kaznu.

Kako stoji na službenim stranicama Visokog kaznenog suda u Republici Hrvatskoj, donesena je odluka o uvjetnom otpustu zatvorenika.

Pročitajte objavu u cijelosti:

"Visoki kazneni sud potvrdio odluku o uvjetnom otpustu s izdržavanje kazne zatvora zatvoreniku osuđenom za zlouporabu opojnih droga i krivotvorenje isprava

Visoki je kazneni sud Republike Hrvatske sud donio rješenje kojim je odbio žalbu državnog odvjetnika i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Varaždinu. Time je postalo pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 (dvadeset jednu) godinu za kaznena djela zlouporaba opojnih droga i krivotvorenje isprava.

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533,48 kg droge kokain i jahtom prevezli u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koje je stavio nepripadajuće registarske pločice.

Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odredit će nalogom sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga suca izvršenja.

Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 2024. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta, odnosno boravišta, samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda.

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ''naročito uspješan'', u kaznionici je radno angažiran kao naročito uspješan radnik. Prije nije osuđivan, drugi kazneni postupci protiv njega nisu u tijeku.  Tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ima ponudu za posao. Priznaje počinjenje kaznenih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjeno. Ima podršku obitelji. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne. Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela", stoji na stranicama.

Pročitajte objavu sa službenog Twitter profila Visokog kaznenog Suda u Republici Hrvatskoj u cijelosti: 

"VKSRH potvrdio odluku kojom se uvjetno otpušta s izdržavanje kazne zatvora zatvorenik osuđen na 21 g dugotrajnog zatvora za zlouporabu opojnih droga i krivotvorenje isprava. Izdržao je preko 17 g kazne, u zatvoru diplomirao pravo.", stoji u objavi.

VKSRH potvrdio odluku kojom se uvjetno otpušta s izdržavanja kazne zatvora zatvorenik osuđen na 21g dugotrajnog zatvora za zlouporabu opojnih droga i krivotvorenje isprava. Izdržao je preko 17g kazne, u zatvoru diplomirao pravo. https://t.co/P8jeRbMMrz

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!