Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UPOZNAJTE ŠEVU

RTL u tvornici gdje se proizvodi prvi hrvatski mali avion: 'Dobili smo lijepi poziv iz Kanade od jednog našeg čoveka'

Padobranci kojima je bilo dosta iznajmljivanja starih skupih aviona su jednostavno odlučili napraviti svoj avion

Hrvatsko nebo postaje sve prometnije no budućnost hrvatskog zrakoplovstva gradi se u Istri. Padobranci kojima je bilo dosta iznajmljivanja starih skupih aviona, a željeli su i dalje uživati u skokovima, oni su jednostavno odlučili napraviti svoj avion.

Vezana vijest

United Airline, zrakoplov, avion

Gradnju su započeli u siječnju prošle godine

Njihov graditeljski pothvat, avion Ševa, radi se od kompleta dijelova iz Kanade čije se sastavljanje nalazi u velikom priručniku. RTL-ov reporter Boris Mišćević je posjeti pdaibransku ekipu u Poreču i popratio sklapanje aviona. kojemu je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Avion ima posebnu metodologiju sklapanja, za njegovo sastavljanje potrebno je 20.000 zakovica. U razgovoru s predsjednikom društva padobranaca Cumulus, Goran Ratkajec, otkrio je Borisu da su sastavljanje ovakvog aviona naučili u učiteljskom centru za zrakoplovstvo u Kanadi od kud potječe ovaj model aviona znači

"Polaže se tečaj i onda dobijete ovaj komplet sa gradnjom prema uputama. Taj priručnik ima 20 i nešto poglavlja. Tu su objašnjeni repni dio, kabinski dio, krila, flapsovi, stabilizatori znači sve to skupa", objasnio je padobranac Goran.

Zbog nedostatka zrakoplova na našem području morali su naći neko riješenje, a to je upravo gradnja aviona. "Dobili smo lijepi poziv iz Kanade od jednog našeg čoveka koji tamo živi već šest do osam godina i ima taj graditeljski centar i pozvao nas je. Nas petorica smo otišli tamo tri mjeseca i boravili smo u Kanadi", ispričao je Goran.

"U siječnju prošle godine smo počeli sa gradnjom i do sada smo nekih oko 10 meseci utrošili u gradnju ovog zrakoplova još samo treba napraviti motori koji će nam napraviti tvrtka iz Italije koja radi motore za zrakoplove", podijelio je Ratkajec.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!