Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Ne razumiju opasnost'

Europska židovska udruga osuđuje ponašanje gradonačelnika Splita i zamjenika, ali i nudi rješenje

Europska židovska udruga osuđuje ponašanje gradonačelnika Splita i zamjenika, ali i nudi rješenje
Milan Šabić/Pixsell

IHRA se referira na pjevanje ustaške pjesme i "zagovaranje neonacizma", što je isplivalo u predizbornoj kampanji

Europska židovska udruga pozvala je u ponedjeljak u otvorenom pismu medijima novoizabrane čelnike grada Splita - gradonačelnika Ivicu Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića da odigraju pozitivnu ulogu u osudi antisemitizma tako da Split usvoji IHRA definiciju antisemitizma.

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust - IHRA okuplja vlade i stručnjake radi jačanja, unapređenja i poticanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu diljem svijeta te provedbe obveza iz Deklaracije iz Stockholma usvojene 2000.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravno neobvezujuću Radnu definiciju antisemitizma IHRA je usvojila na plenarnoj sjednici 2016. u Bukureštu i od tada su definiciju usvojile ili odobrile brojne zemlje i vladina tijela.

Definicija glasi: "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i / ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima". 

"Ako to nije dovoljno loše..."

U otvorenom pismu što ga je potpisao osnivač i predsjednik Europske židovske udruge rabin Menachem Margolin istaknuto je da su s velikom zabrinutošću pratili događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora.

Vezana vijest

Ivica Puljak

"U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pro-nacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije", stoji u pismu.

Jer, kako je navedeno, "ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano, a incident novoizabranoga gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava".

"Puljak opravdava Ivoševićev čin"

Dodaje se da je činjenica da taj isti gradonačelnik (Ivica Puljak) sada nastoji braniti svoga zamjenika (Bojana Ivoševića) koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju, te opravdava njegov čin, "duboko zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta".

"Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvoga ponašanja koju je uputio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i osudu potpredsjednika Vlade Davora Božinovića obojice (Puljka i Ivoševića) u izbornoj noći", istaknuto je u pismu. 

Vezana vijest

Bojan Ivošević

Navedeno je da je ipak ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita "neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takva ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja".

Kako je istaknuto, u mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života, a također, nužna je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pronacističkih stajališta, stavova i ideja.

Europska židovska udruga smatra da bi usvajanje IHRA definicije antisemizitma u Splitu "bilo prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!