Ostani doma
Novosti / Hrvatska

MINISTAR OBRANE

Hrvatska zbog rata predsjednika i Vlade propustila dobru priliku: Je li Banožić trebao ići na summit NATO-a?

Summit NATO-a najveće je vanjskopolitičko događanje koja si ministri obrane mogu priuštiti

Zašto na tako važan sastanak, kao što je summit NATO-a u Bruxellesu, nije išao hrvatski ministar obrane Mario Banožić i danas je jedno od zanimljivih pitanja. Iako bi mu to bila jedna od najvažnijih međunarodnih aktivnosti, to se nije dogodilo. Ministar jutros odgovara kako je prije nekoliko dana napravio pripremu terena za predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Ovakve summite - svi hrvatski ministri obrane do sad gotovo da nisu propuštali, jer to je pitanje prestiža. Nešto na što se gotovo uvijek ponosno ide. Mario Banožić nije otišao. Jutros iz Splita objašnjava zašto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ja sam sudjelovao na summitu. Prije svega mi smo prije nekakvih 8 dana imali sastanak ministara obrane na razini NATO-a. Isto tako u pripremi materijala koji je bio podloga za sudjelovanje predsjednika na summitu", objasnio je ministar obrane Mario Banožić.

Koje sve države nisu na summitu imale ministra obrane?

Na upit RTL-a koliko je bivših ministara do sad sudjelovalo na ovakvim sastancima, iz MORH-a ne otkrivaju. Ali pojašnjavaju kako je na najvišoj razini dogovoreno da čelnik hrvatskog izaslanstva bude predsjednik Republike. Dodaju i da je Ministarstvo obrane aktivno sudjelovalo na međuresornim sastancima tijekom priprema dokumenata.

"Koristimo prigodu istaknuti da na spomenutom sastanku, osim ministra obrane Republike Hrvatske nisu sudjelovali niti ministri obrane Kanade, Estonije, SR Njemačke, Grčke, Italije, Latvije i Litve te Islanda – saveznice koja nema ministra obrane", stoji u odgovoru MORH-a o nedolasku Banožića.

Vezana vijest

Zoran MIlanović

"To je prilika da se odrade susreti jedan na jedan"

Vojni analitičar Igor Tabak pojašnjava da su NATO summiti s jedne strane formalna stvar gdje je dnevni red unaprijed određen, a podnesci usuglašeni.

"I to je na jednoj razini zapravo više svečana situacija gdje se svi poslikaju, sve se službeno i svečano donese, usuglasi i to je to. Iako ima nešto radnih sesija, one su obično kraće, puno je govornika gdje svatko treba doći i reći nešto od svojih stavova, ali to je sve unaprijed koreografirano i dobrim dijelom prođe glatko i svečano", kaže vojni analitičar portala Obris Igor Tabak.

S druge strane, kaže Tabak, to je i prilika da se ljudi koji vode svoje nacionalne resore vide uživo.

"Ovo je bila prilika da se na rubovima, na marginama sastanka odradi čitav niz susreta uživo, sa sadržajnim razgovorima jedan na jedan u kojom a se može puno više postići nego preko ekrana. I to je ono što je Hrvatska propustila a što si zemlje baš ne propuste samo tako", kaže Tabak.

Summit NATO-a najveće je vanjskopolitičko događanje koja si ministri obrane mogu priuštiti. A Hrvatska je - zbog rata Pantovčaka i Banskih dvora - imala krnju delegaciju i propustila dobru priliku.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!