Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Dovoljan je udah prašine

Stručnjak o mišjoj groznici u Hrvatskoj: 'Povećan je broj oboljelih. To je bolest koja može biti teška'

Nekoliko desetaka slučajeva zabilježeni su na području Gorskog kotara, ali i u okolici Karlovca, Zagreba, te u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji

Sa sve ljepšim i toplijim vremenom, sve više vremena boravimo u prirodi te upravo zato stručnjaci upozoravaju na oprez.  Razlog nisu sveprisutni krpelji, već pojava mišje groznice, te velik broj miševa koji su izvor zaraze o čemu javljaju građani iz mnogih dijelova Hrvatske. 

 Mišja groznica kao virusna bolest  ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje. Nekoliko desetaka slučajeva zabilježeni su na području Gorskog kotara, ali i u okolici Karlovca, Zagreba, te u Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za zarazu je dovoljan i samo udah onečišćene prašine - korisne savjete ima zamjenik ravnatelja Klinike za  infektivne bolesti Zoran Barušić koji je razgovarao s Borisom Miševićem. 

Kako se ne zaraziti?

Kada govorimo o ovoj grozniici, trebaju građani paziti na boravak u prirodi, virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka , simptomi mogu biti ozbiljni.

Ovaj broj zaraženih koji vidimo - je li to nešto što je ubočajeno?

Mi znamo za situacije koje variraju od godine do godine, imamo mišje godine kada je najzeda glodavaca povećana, povećani broj oboljelih te godine je bio. Ne mogu reći je li to ova godina, ali činjenica da je u ovom trenutku povećan broj od ove bolesti koja može biti teška.

Koji su savjeti, kako se paziti?

Boravak u prirodi uz sve pogodnosit ima i opasnosti - ako govorimo o ovoj groznici treba pripaztiti na hranu , da je to adekvatno sačuvano, paziti na otpatke, ne preporuča se ležanje na travi... Poseban oprez na stare prostore i čišćenje istih gdje je veća količina prašina i koncentracija aerosola ključnog za nastanak bolesti.

Posljedice su opasne - bubrezi mogu stradati...

Bolest može imati kliničke karakteristike,  može se od neprepoznate bolesti složiti na niz infektivnih bolesti, zahvatiti mnoge funkcije u tijelu , bubrežne najčešće koji zahtjevaju hemodijalizu, ali promjene se mogu manifestirati na bilo kojem organskom sustavu. 
Glavni put prijenosa je zrak, odnosno inhalacija zaraženim aeoroslom koji ima izlučevine glodavaca -  ali i putem konzumiranjem kontaminirane hrane i pića. 

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!