Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'MRTVE GLAVE'

Slika Davida Bowieja pronađena na deponiju: Nitko nije znao o čemu je riječ pa je prodana u bescjenje

Slika Davida Bowieja pronađena na deponiju: Nitko nije znao o čemu je riječ pa je prodana u bescjenje
Shutterstock

Stručnjaci kažu kako upečatljiv potpis na poleđini umjetničkog djela dokazuje da ga je napravio sâm Ziggy Stardust

Jedna od rijetkih slika čuvenog glazbenika Davida Bowieja pronađena je na odlagalištu otpada u Kanadi. Kada je otkriveno tko je autor slike, njezina vrijednost je narasla, zbog čega bi trebala biti prodana na aukciji za više tisuća dolara, piše BBC.

Prema očekivanjima stručnjaka, umjetničko djelo "rock kameleona" kupljeno je na odlagalište otpada u Ontariju za pet kanadskih dolara (što je otprilike 25 kuna). Očekuje se kako će njegova vrijednost narasti do najmanje 12.000 kanadskih dolara (oko 61.000 kuna).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stručnjaci tvrde kako upečatljiv potpis na poleđini slikarskog platna potvrđuje da je djelo napravio Ziggy Stardust, poznati alterego Davida Bowieja.

Aukcija se zatvara 24. lipnja, a već je stigla ponuda od ponuda od 38.100 američkih dolara (za malo manje od 240.000 kuna).

Prema aukcijskoj kući Cowley Abbott, sliku je otkrila nepoznata gospođa ispred lokalnog deponija Machar koji se nalazi oko 300 kilometara sjeverno od Toronta.

Platno je dimenzija 25 x 20 cm, a pronađena je oznaka s imenom, godinom 1997. i opisom slike kao "akril i računalni kolaž na platnu".

"Za oko im je zapela sama slika", rekao je predsjednik aukcijske kuće Rob Cowley. "Mislili su da je to zanimljiva slika čak i prije nego što su je okrenuli i vidjeli naljepnicu na poleđini", dodao je.

Podrijetlo slike pod nazivom 'DHead XLVI', dodatno je potvrdio sakupljač Bowievih autograma od 1978. godine i veliki poznavatelj njegova rada Andy Peters.

Pronađeno djelo je dio serije od 47 slika na platnu. David Bowie ih je nazvao "Mrtve glave". Svako je djelo označeno slovima "DHead" i rimskim brojkama.

Vezana vijest

David Bowie

Iz aukcijske kuće tvrde kako tema slike možda nikada neće biti poznata. Zanimljivo je da nitko točno ne zna što je naslikano, čak ni Bowiejevi prijatelji, poznanici i kolege iz benda. Serija ovih slika uključuje nekoliko glazbenikovih autoportreta, koji je inače slovio kao i strastveni kolekcionar umjetnina.

"To je prikaz lika iz profila", rekao je Cowley opisujući djelo kao "poluapstraktni portret".

Iako licu nedostaju prepoznatljive crte, Cowley je kazao kako je "s kosom koja se spušta sa strane' u stilu 1960-ih i 70-ih".

"Lik je odjeven u tamnoplavo, a na kosi ima tek dodir tamnocrvene. A postoji i neka svijetlocrvena podloga", zaključio je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!