Ostani doma
Novosti / Hrvatska

sjednica sabora

Sabor usvojio rebalans proračuna s 77 glasova zastupnika za, Silvano Hrelja se priklonio većini

Sabor usvojio rebalans proračuna s 77 glasova zastupnika za, Silvano Hrelja se priklonio većini
Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici su glasali i o stotinjak amandmana koje je oporba podnijela na rebalans

Na glasovanju koje je počelo u podne, Sabor je donio rebalans ovogodišnjega proračuna. 77 zastupnika je bilo za, a 42 protiv.

Ukupno je glasovalo 119 zastupnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S jednim glasom više od potrebnih 76, Hrvatski sabor u petak je izmijenio Državni proračun za ovu godinu, ukupni prihodi povećavaju se za tri milijarde kuna (na 150,3 milijarde), a rashodi za 9,4 milijarde (na 167,4 milijarde) kuna.

Deficit opće države povećava se s planiranih 2,9 posto na 3,8 posto BDP-a.

Glasovanje o proračunu potvrdilo je da je saborska većina, iako tanka, stabilna. Proteklih dana prognoziralo se, naime, da bi neki HDZ-ovi partneri, prije svih Reformisti, mogli uskratiti svoj glas za proračun, no jučerašnja izjava šefa Reformista Radimira Čačića to je demantirala.  

 HDZ će imati potrebnih 76 glasova, jer će reformistica Natalija Martinčević podržati rebalans proračuna, izjavio je  Čačić.

Danas je 77. glas za proračuna dao i Silvano Hrelja (HSU).

I Sabor odbio sve oporbene amandmane

 Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasovao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije – sve ih je odbio.

 Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i 'mostovci' Miro Bulj Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja,  Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP)i  Katarina Peović (RF).

 Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu. 

 Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.

 Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

 Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!