Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Sezona počinje

Pakleni dan na cestama, sudari... RTL Danas doznaje: 'Po prvi put građani predlože, a mi dođemo na lokaciju u kontrolu'

Prometne gužve dobra su najava sezone od koje se puno očekuje. S druge strane, izluđujuće su za one koji čekaju u kolonama. Kako im je ispitala je za RTL danas na Lučkom Zorana Čičak Kulić

Promet su ometale i prometne nesreće. Jedna takva u kojoj je sudjelovalo vieš vozila dogodila se u tunelo Sv. Marko. Što se dogodilo kazao je za RTL Danas Josip Mataija, voditelj Službe za cestovnu sigurnost u MUP-u:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Očito su i naši građani iskoristili ovaj produženi vikend, pa je veliki broj njih krenuo na more. Ali, na prometnicama je bio i određeni broj stranih vozila, tako da su se kroz jutarnje sate i do popodneva stvarale gužve na autocestama, naročito na A1 koja vodi prema moru."

"Prometne nesreće jesu komplicirale situaciju, naročito jedna koja se dogodila oko pola 11 na autocesti A1 u tunelu Sv. Marko. U njoj je sudjelovalo pet vozila i četiri su osobe tjelesne ozljede, srećom samo lake. Dok se obavljao očevid, dok su vozila uklonjena, to je stvaralo gužve", objasnio je.

Velike gužve se očekuju i na povratku. Mataija stoga savjetuje da ne krenu svi baš u isto vrijeme:

"Ne čekati zadnji trenutak za vraćati se s mora, nego krenuti možda i u jutarnjim satima da se izbjegnu gužve. Ali, ako gužvi i bude bilo, treba poštivati prometne propise, voziti prilagođenom brzinom, paziti vozila ispred sebe, ne koristiti zaustavnu traku, poštovati sve propise. Naravno, ne konzumirati alkohol."

Danas se pojačano kontrolira konzumiranje droga i alkohola kod vozača, pa je Mataija objasnio detalje i o tome:

"Od jutra od sedam sati počeli smo akciju koju zovemo '24-satni nadzor na alkohol i droge'… Kroz tu akciju kontroliramo i sve teške prekršaje, provodimo je po cijeloj Hrvatskoj, angažirali smo maksimalan broj službenika i tehnike. Naši policijski službenici će bit ina puno lokacija i češće će se mijenjati."

A u toj akciji ističe se i jedna zanimljivost:

"Da, dali smo i građanima da sami nama predlažu lokacije gdje misle da se vozi pod utjecajem alkohola, pa smo i te lokacije uključili u nadzor."

"U 2020. svaku petu prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama direktno je skrivio vozač pod utjecajem alkohola. Mislim da to puno govori i da toga još uvijek ima previše na hrvatskim prometnicama", kazao je Mataija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!