Ostani doma
Novosti / Hrvatska

oprez

Hrvatska je u crvenom zbog vrlo visokog UV zračenja. Za dva dana bi trebao biti i 10 što se smatra ekstremnim UV indexom

Današnji je rekorder grad Knin sa 34 izmjerena stupnja

Sutra nam i kalendarski stiže ljeto i to u svom punom sjaju i žestini što su dobro osjetili stanovnici u svim dijelovima zemlje. Današnji je rekorder grad Knin sa 34 izmjerena stupnja, dok je samo stupanj niže termometar pokazivao u Drnišu, Sinju, Sisku, Metkoviću i Virovitici. 32 je grijalo Zagreb, Karlovac, Osijek, Slavonski Brod, ali začudo i obično svježa Plitvička jezera. 

Sutra slijede još više temperature o čemu poslije detaljno doznajte u prognozi Doriana Ribarića koji nas upozorava i da je Hrvatska u crvenom. I to zbog vrlo visokog UV zračenja koje je ponegdje već sada vrlo visokih 9.

Za dva dana bi trebao biti i 10 što se smatra ekstremnim UV indexom, pa bi sunce trebalo izbjegavati pogotovo sredinom dana. Drže li se kupači ovih preporuka, oko 13 sati na jednoj je zadarskoj plaži provjerila Nikolina Radić. Više pogledajte u prilogu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Meteorolozi bi rekli da itekako ima razloga za zabrinutost jer je prema UV indexu gotovo cijela Hrvatska danas u crvenom. Najviši index – 9 – je na sjeveru Dalmacije, u Primorju i Lici.

Idućih dana opasnost od UV zračenja je i veća jer bi u utorak gotovo cijela zemlja trebala biti na visokoj devetki, a krajnji jug i na ekstremnoj desetki UV indexa.

Preporuka je maksimalno smanjiti boravak na suncu između 11 i 16 sati. Djeca u to doba mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Raste i opasnost od dobivanja melanoma - zloćudnog tumora kože.

"UVA, UVB, UVC na svu sreću ima ga puno manje, dovodi do nastanka tumora kože, posebice ono čega se mi danas najviše bojimo, a to je melanom. Naravno da ovisi i o tipu kože koliko će utjecati sunce na nas. Međutim znamo da je danas sve više ovih koji misle da su zaštićeni, koji su tamnoputi, međutim radi se samo o vremenu koje on treba provesti na suncu da bi došlo do potpuno istog oštećenja", rekao je Damir Homolak, dermatolog.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!