Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Delta varijanta virusa

Novi sojevi u Hrvatskoj počeli su se širiti: Najviše slučaja imamo u Međimurju, a glavno pitanje je štiti li nas cjepivo?

I dok brojke u Hrvatskoj padaju, baš zbog toga soja rastu u Moskvi, Velikoj Britaniji, Portugalu.


Korone je sve manje, ali novih sojeva sve više. Početkom lipnja detektiran je indijski soj, ili po novom, da ne bi bilo diskriminacije, delta varijanta virusa. Sada već imamo 23 slučaja u Hrvatskoj, najviše u Međimurju.

I dok brojke u Hrvatskoj padaju, baš zbog toga soja rastu u Moskvi, Velikoj Britaniji, Portugalu.

Vezana vijest

koronavirus

Štiti li nas cjepivo? 

Ono što su nekad bili sojevi nazivani po zemljama, danas se zovu po grčkom alfabetu. Alfa i omega sekvenciranja je Ivan Christian Kurolt, čovjek koji je potvrdio prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ono što se pokazalo u Indiji u nekih prošlih par mjeseci je da se lakše prenosi prvenstveno, to je ono najbitnije oko toga da imate tamo eksploziju velikog brojeva slučajeva", kaže molekularni biolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Christian Kurolt.

A taj veliki broj slučajeva, uz Veliku Britaniju, je u Moskvi, Portugalu i Brazilu. Baš u Velikoj Britaniji rade najviše istraživanja nove varijante.

"Ono što se pokazalo tamo u istraživanjima da ako ste u potpunosti cijepljeni i nakon dva tjedna ste zapravo dobro zaštićeni. Oni sada nakon što imaju 95% da je samo delta varijanta nemaju neki veći broj reinfekcija, dakle zaštićeni ste i od nove varijante", kaže molekularni biolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Ivan Christian Kurolt.

Najviše je bilo onih cijepljenih Pfizerom i AstraZenecom. Pitanje je kako se delta varijanta širi opet u Velikoj Britaniji, nakon britanske, odnosno alfe.

"Nekoliko je čimbenika i scenarija koje mi ne želimo vidjeti. Prvo virus kad živi u cirkulaciji, on se mijenja. Zato se javljaju nove varijante, on pokušava biti pametniji od nas i od svega što mi činimo. Drugo u mnogim zemljama cjepivo nije dostupno", kaže voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić

Britanski soj ili po novome Alpha pojavila se u rujnu prošle godine i bila je prva za koju je Svjetska zdravstvena organizacija izdala upozorenje u prosincu.

Vezana vijest

Koronavirus testiranje

Nakon alphe - beta ili južnoafrički soj koji se pojavio u listopadu

P1, brazilski ili gamma, otkriven je u studenom i to kod brazilskih putnika u Japanu.

Zadnji, za sad, je indijski otkriven krajem godine koji je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalno dominantnim. 

"Cijepite se od sada tijekom ljeta, kad počne jesen, tada morate biti zaštićeni za jesen i zimu za nove sojeve virusa koji će vjerojatno dolaziti, ne samo iz Indije delta, bit će i
epsilon i drugi sojevi jer to je normalan proces virusa koji se širi i proširuje se cijelim svijetom", kaže znanstvenik s Goethe Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić

Da, iza delte dolazi epsilon. A kada je riječ o cijepljenju, u prošla 24 sata cijepljeno je manje od 5000 ljudi. Trebalo bi svaki dan biti bar 10 puta više da do srpnja imamo 50 posto cijepljenih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!