Ostani doma
Novosti / Hrvatska

aplikacija CovidGO

Provjerili smo kako se koristi CovidGO aplikacija koju cijepljeni i oni koji su preboljeli mogu koristiti

Od 1. srpnja ponovno će biti moguće posjećivati koncerti, festivali, kina, a sudjelovati će biti još lakše putem besplatne mobilne aplikacije CovidGO

Bližimo se pak broju od milijun građana koji su primili obje doze cijepiva, a od jučer upravo oni, kao i oni koji su preboljeli koronu mogu i putem hrvatske mobilne aplikacije CovidGO provjeriti svoje digitalne covid potvrde.

Od 1. srpnja ponovno će biti moguće posjećivati koncerti, festivali, kina, a sudjelovati će biti još lakše putem besplatne mobilne aplikacije CovidGO.

Vezana vijest

covid

Kako se može preuzeti aplikacija?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kristina Markotić, specijalistica za razvoj digitalnih proizvoda i usluga u AKD, objašnjava kako je aplikacija je trenutno dostupna na IOS Storu, odnosno Apple Storeu, a uskoro će biti dostupna i na Google play trgovini. "Veoma je jednostavna za korištenje i za samo služenje", dodala je.

Aplikaciju se može skinuti slikanjem QR koda, odnosno pozicioniranjem na QR kod s kamerom. Otvori nam se App Store, unutar kojeg je moguće skinuti aplikaciju. Zatim se aplikacija preuzme i otvori.

Osim što je jednostavna, aplikacija je i besplatna, a građani njome mogu provjeriti do kada im vrijedi potvrda o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na covid.

Na ekranu se pojavila crvena boja kada potvrda nije valjana. Razlog je taj što potvrda više ne vrijedi i certifikat je istekao.

No, kada na ekranu vidite zelenu boju, dobivate i zeleno svjetlo za sva društvena događanja bez maski, dezinficijensa i razmaka.

U obrazloženju same valjanosti potvrde može se vidjeti da je korisnik napravio dvije doze cijepljenja. Zahvaljujući tome pojedinac može ići na sva događanja, na koncerte, kazališta i ostale druge vrste događanja.

CovidGo sadrži minimalni set osobnih podataka, a Agencija za komercijalnu djelatnost na njoj je radila posljednja dva mjeseca. U pripremi je još jedna aplikacija.

"Slijedi nam objava e-walleta, znači novčanika, u koji će građani moći spremati svoje potvrde i on će omogućiti jednu uporabnu funkciju provjere krajnje destinacije da li eventualno države članice imaju još nekakva dodatna pravila kod dolaska u te države", objasnio je Jure Sertić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost.

Digitalnu potvrdu dosad je izvadilo više od 225 tisuća građana, a pomoću nje i pratećih aplikacija cilj je građanima i tehnički olakšati povratak na staro-normalno.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!