Ostani doma
Novosti / Hrvatska

kompleksno pitanje

Huljić o Zakonu o autorskim pravima: 'Ovakav tip izmjene zakona pokušan je i drugdje i nigdje nije prošao'

Huljić komentira zakon koji je posvađao autore, izvođače i izdavače

Ovih dana traje žestoka  rasprava o Zakonu o autorskim pravima. Direkt je u goste pozvao Tončija Huljića koji je i autor i izvođač i diskograf, dakle interesno pokriva sve tri strane zakona. 

Vi ste ipak na strani diskografa i Vas ministrica Kožinek  Obuljen proziva da ste dali neka neutemeljena objede i priopćenja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ja nisam davao nikakve neutemeljenje objede. Vjerovatno Diskografska udruga. Međutim to nije neutemeljeno. Ovakav tip izmjene krvne slike zakona pokušan je i u ostatku Europe i nigdje nije prošao. Agenda je posve drugačija. Iza lijepih riječi da se štiti izvođača, koja i mi isto štitimo, jer i ja sam izvođač i dobro pazim šta mi neka druga diskografska kuća radi s mojim izviđačkim pravima, ali i autorskim. Zaboravili smo spomenuti treći entitet, Hrvatsko društvo skladatelja.


Ono ima svoju operativnu kompaniju koja se zove ZAMP koji naplaćuje novce za autore. Diskografi imaju Zaprav, koji za njih naplaćuje. Hrvatska glazbena unija ima HUZIP, koji naplaćuje za izvođače. Hrvatska glazbena unija, a ja sam od početka 
bio unutra, sad kad vidim sve ovo, žao mi je što nisam i dalje sustavan u tome da budem dio toga u operativnom smislu. To je u nekoliko zadnjih godina upravo ovakvim lobiranjima koje spominje gospođa Kožinek Obuljen se pretvorilo u interesnu zajednicu male grupe ljudi. Radi se o povećanju novčane mase od koje ZAMP uzima 20,5 posto, diskografi 18 posto, a nešto što je trebalo biti svojevrsni sindikat uzima 31 posto. 

Oni od novca koje prikupe za izvođače za svoje troškove uzmu 30 posto?

Uzmu najviše od svih ostalih udruga. Ja svoje kolege izvođače upozoravam na tu činjenicu koju ne znaju. Pritom je jedina udruga koja naplaćuje članstvo  je HGU. 300 kuna svaki član, a ima ih 4000, moraju platiti da bi dobili neki papir po kojem će biti konkuretni. Izvođači ne znaju da to mogu dobiti i u ove dvije strukovne udruge.

Dakle ne radi se o dobrobiti izvođača. Nas su uključili pred kraj na tom Saborskom odboru kad su vidjeli da stvari idu u nekom drugom smjeru. Na naše dopise u Ministarstvo nije odgovoreno. 

Rekli ste da zakon ide na ruku parketarima. Pa su rekli da ste time uvrijedili glazbenike.

Stojim iza svake rečenice koju sam rekao. Jedan od učesnika rasprave je tražio da se stvari pojasne i rekao je ''Ja sam  recimo arhitekt''. Onda sam ja objasnio. Dođe investitor, to je diskograf, investitor naruči hotel da iznajmljuje sobe. Angažira  arhitekta, to je skladatelj. Arhitekt angažira izvođača radova, ao što skladatelj angažira izvođača koji će pjevati. Izvođač radova uzme kooperante i ja sam ih nabrojao. Kolega iz HGU se malo uvrijedio da kao on  nije parketar. Ti meštri su deficitarna djelatnost u RH i mi ih uvozimo. Ne bi bio čovjek kada bi suprimirao nekoga ko svira klavir da vrijedi više nego čovjek koji postavlja pločice.

Nikša Bratoš koji vodi Hrvatsku glazbenu uniju kaže da se moraju regulirati prava za digitalne servise. Danas se ne investira u ploče...

Investiramo u sve ono što treba da bi to došlo do interneta i da se to dobro promovira. Na internetu je dnevno preko 2 milijuna novih pjesama. Meni je američki agent, da bi mi dignuo sve na internet, tražio 50 posto izvođačkih prava. Jer on investira u marketing. 

Što se može dogoditi ako ovo prođe?

Izvođači trebaju znati da će se sve više seliti iz HGU u Diskografsku uniju. Sami će počet plaćat svoje pjesme i spotove. Mnogi to već i rade. Želi se prikazat da postoje session muzičari koji su samo 2 puta plaćeni. Kad su otpjevali u studiju
recimo prateće vokale, neki od tih zarađuju više nego estrade zvijezde. Njima je u interesu da sviraju vozačima koji se vrte. Kad bi ovaj zakon u nekom ludilu prošao...

Kažu da je to Škorin zakon.

Ne znam, on se u posljednje vrijeme zauzima za te stvari. Sad mi je jasno i zašto je ušao u politiku. Rekao je da je prije bio na drugoj strani. Politika je jedino gdje možeš tako mijenjati mišljenje i da je to legitimno.

Trebat će neka misa za glazbenike. Vi ste napisali misu za Dan pobjede. Prva pop rock misa.

To je drugačije od ostalih misa. Prati se trend 21. stoljeća. Na latinskom je. Od crkve je dobila  verifikaciju da je to prava misa. Posebno se zahvaljujem monsinjoru Marinu Barišiću. To je crkvena misa. Svečana
premijera je 6. kolovoza. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!