Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uoči Festivala bespravne gradnje

Rađa: 'Vrime je da pobijedimo bezakonje!', Šerbedžija: 'Spasimo Vruju!', a Latković nastavlja graditi unatoč kaznama

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. Pod tim imenom održat će se prosvjed na Vruji najavljen za nedjelju

Brojne poznate ličnosti, poput Rade Šerbedžije, Dina Rađe i Ede Maajke podržavaju prosvjed protiv uništavanja ove nekoć prekrasne uvale, a aktivisti i građani prstom upiru u poduzetnika Stipu Latkovića koji stoji iza svih radova na Vruji u proteklih 20 godina.

Dragana Eterović provjerila je za RTL što se ovdje događa i što se sprema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pogled s Vruje opjevao je Josip Pupačić u pjesmi More, a čuvena uvala, iako devastirana, plijeni pažnju brojnih turista…

"Trebalo bi sačuvati ovakva prekrasna mjesta. Vrijedi ih vidjeti i ljudi ih dolaze vidjeti", uvjerena je Yolanda iz SAD-a.

Već gotovo 20 godina u uvali ruši i gradi poduzetnik Stipe Latković, inače donator u kampanji predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića

Vezana vijest

Zoran Milanović

I dok se sprema prosvjed za nedjelju na Vruji protiv bespravne gradnje, Stipe Latković ne želi pred kamere. Na terenu smo unatoč zabrani radova zatekli građevinske strojeve.

Danas je na teren opet izašla inspekcija i policija, a zbog nastavka gradnje Stipe Latković već je u lipnju zaradio  kaznenu prijavu i novčanu kaznu od ukupno 150 tisuća kuna. Iako se radovi često zaustavljaju, Vruja je posljednjih desetljeća izmijenila izgled. Mještani su rekli tome dosta!

Vezana vijest

tonka

"Dakle tamo se nastavlja raditi. Mi želimo to zaustaviti i naravno želimo da se što više vrati u ono stanje u kojem je nekad bilo ako je to više moguće", kazala je Rosa Fistanić, aktivistica iz Piska.

Njegov kolega aktivist Ivan Fistanić dodao je:

"To je turbotrakavica nakon koje se oglase inspekcije raznorazne. Međutim na terenu stvarnog pomaka nema."

Organizatori prosvjeda upozoravaju na brojne uzurpacije pomorskog dobra…

"Latković nije jedan. Vi možete krenuti i livo i desno put Brela, milijun je tih Latkovića. Konačno da se otvori pomorsko dobro, da ga svi mogu uživati", upozorava Bruna Fistanić

Vezana vijest

Potraga

Zato su poziv na nedjeljni prosvjed uputile i brojne poznate ličnosti. 

Dino Rađa:

"Vrime je da pobijedimo pohlepu i bezakonje i zato đođite svi 4. sedmog u Vruju…"

Rade Šerbedžija:

"Spasimo Vruju, spasimo more da nam se ponovo penje i smije, hvala ti more…"

Na Vruji je ostalo još malo toga za spasiti, ali Festivalom bespravne gradnje i devastacije prirode u nedjelju lokalni aktivisti  će barem još jednom pokušati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!