Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Navike kupaca

Analiza tržišta nekretnina prije i poslije korone: Cijene ne padaju pa Hrvati umjesto na stanove navalili na zemljišta

Iako bi laik zaključio da su pandemija i potres potres poremetili tržište nekretnina, cijene ne padaju

Pandemiji unatoč, cijene stambenih kvadrata i dalje rastu, posebno u Zagrebu i priobalju. Tako primjerice, za cijenu garaže u Splitu možete kupiti cijelu kuću u Slavoniji.

Vlasnici svoje nekretnine često precjenjuju, pa su visoke cijene kupce natjerale da umjesto stana sve češće odlučuju kupiti zemljište.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Marko je već neko vrijeme u potrazi za stanom u Zagrebu. Situacija na tržištu, kaže nam daleko je od idealne, pa se mnogi odlučuju za alternativu.

"Moj prijatelj je htio uzeti stan, ali je odustao. Konkretno ovo zemljište ispred mene je htio kupiti, ali u sekundi se prodalo čim se objavilo. – Zašto je odustao od stana? Zato što mu je na kraju opcija gradnje bila jeftinija od kupnje stana", rekao je Marko Periša iz Zagreba.

Pokazuju to i brojke Ekonomskog instituta.

Vezana vijest

TEŽ

Najveći broj transakcija odnosi se na kupoprodaju poljoprivrednog zemljišta, njih nešto više od 34 tisuće. Slijede stanovi, odnosno apartmani - više od 23 tisuće transakcija. Na trećem su mjestu građevinska zemljišta, a potom slijede kupoprodajne transakcije obiteljskih kuća kojih je više od 13 tisuća.

Ulaganje u zemlju ne čudi agente.

"U sedmom mjesecu 2023. istječe moratorij i nakon toga će stranci moći kupovati poljoprivredna zemljišta i mislim da se već sada određeni investitori pripremaju za to razdoblje kada će ta ista zemljišta moći prodat za višu cijenu", izjavio je Luka Prica, vlasnik agencije za nekretnine.

Vezana vijest

Hvar

Iako bi laik zaključio da su pandemija i potres potres poremetili tržište nekretnina, cijene ne padaju. U prvom kvartalu kvadrat je skuplji za 4,6 posto u odnosu na lani. Novogradnja najtraženija.

"Cijena atraktivne novogradnje u Splitu je od 5000 eura, dok u Zagrebu se to kreće od 4 tisuće eura. U Rijeci novogradnju možemo kupiti za 2.700 eura, dok nam je Osijeku najniža cijena novogradnje koja se kreće oko 1.600 eura po kvadratu", poručio je Prica.

A rast cijena osim povoljnih uvjeta financiranja potiču subvencije stambenih kredita, stabilnost zaposlenosti i rast štednje kućanstava.

Vezana vijest

Vrbnik

"Primijetili smo da ne pada potražnja za kreditima, nego je ostala ista čak i blago porasla. Problem je samo taj što banke s riz politikom razmišljaju na koji se način osigurati da se ti krediti vraćaju, pa je dojam da je teže dobiti kredit", rekao je Hrvoje Travnikar, kreditni posrednik.

"U slučaju da se rast stambenih kredita nastavi ubrzavati i nastavi pregrijavati tržište, HNB može uvesti bankama obvezu zaoštravanja uvjeta kreditiranja i na taj način djelovati na usporavanje rasta kredita", izjavio je Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke.

Pa samim time utjecati i na rast cijena kvadrata. Nakon Moskve i Pariza, Split je na trećem mjestu po skupoći stanova. Zadar na 13., a Zagreb na 33.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!