Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Mjesečna naknada

Ne žele nove korisnike mjere roditelj odgojitelj: 'Dok ne provjerimo učinke te mjere. Jer, to je demografska mjera'

Stečena prava sadašnjih korisnika neće se mijenjati

I prije nego što su najavljivali u kampanji, nova zagrebačka gradska vlast namjerava stopirati mjeru roditelj odgajatelj; odnosno mjesečnu naknadu od oko 4 i pol tisuće kuna za roditelja koji ne radi, a ima troje ili više djece.

Ta odluka tek treba proći u Gradskoj skupštini pa do tada na nju mogu aplicirati oni koji zadovoljavaju postojeće uvjete. Aktivnim korisnicima to se pravo, barem zasada, neće ukidati. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Biti kući uz djecu i za to primati gradsku naknadu, uz plaćeni radni staž i doprinose, više od 4 godine mogu zagrebački nezaposleni roditelji s troje ili više djece. No, tu demografsku mjeru bivšeg gradonačelnika nova gradska vlast želi preispitati.

"Odlučili smo da ćemo obustaviti prijem novih korisnika dok se ne provede kompletna sveobuhvatna evaluacija tog programa sagledavajući korisne i eventualno štetne učinke tek tada ćemo moći razmišljati o eventualnom redizajniranju", rekao je Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Vezana vijest

dijete vrtić

Iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja najavljuju savjetovanje s pravnim timom, te napominju da se trenutačno zahtjevi mogu slati.

"Sve dok se ne objavi prijedlog odluke na koji način planiraju stopirati nove korisnike, o čemu ćemo se tada očitovati, i ta odluka izglasa, svaki potencijalni korisnik ima pravo predati zahtjev i ako zadovoljava uvjete očekivati pozitivan zaključak o korištenju mjere", poručili su.

A odluka nije iznenadna, gradonačelnik Tomašević najavio je to prvo u sučeljavanju na RTL-u.

"Ono što smo najavili da ćemo zaustaviti prijem novih korisnika za mjeru roditelj odgojitelj dok ne napravimo vrednovanje svih učinaka demografskih jer je to demografska mjera, ali i socijalnih jer djeca iz tih obitelju i ne smiju ići u vrtiće", poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Vezana vijest

Škola

Moratorij te mjere, smatraju u HDZ-u, u nepovoljan položaj stavlja roditelje koji zadovoljavaju iste kriterije kao i postojeći korisnici.

"Ni jednu mjeru ne treba rješavati ad hoc i preko koljena već nakon pomnih analiza i rasprava ako gradonačelnik Tomašević bude želio ukinuti mjeru, na nju staviti moratorij da će to morati proći kao točka skupštine", izjavio je Mislav Herman, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Mjeru je 2016. uveo gradonačelnik Bandić, od tada je godišnje izdvajanje iz proračuna poraslo pet puta, ove će se godine za oko 5400 korisnika izdvojiti više od 520 milijuna kuna.

"Ta je mjera uvedena u najboljoj namjeri. Ja stječem dojam da ta mjera nije polučila rezultate, ona je dosta skupa i to je mjera koju bi trebala provoditi država. Jeste li onda i ranije upozoravali da bi bilo dobro razmišljati o ukidanju te mjere? Uvijek smo sugerirali, ali nismo imali utjecaja, jer gradonačelnik je isticao da Hrvatska ima 3 problema demografija, demografiija i demografija", rekao je Slavko Kojić, potpredsjednik Gradske organizacije BM 365.

Vezana vijest

Potraga

Roditelji mjeru mogu koristiti do 15. godine najmlađeg djeteta, iz SDP-a upozoravaju da time pati socijalni život djece, a roditeljima slabe mogućnosti na tržištu rada, uz sve i izdvajanja su prevelika.

"Da li je pametnije novac preusmjeriti u vrtiće, djeci omogućit da se socijaliziraju taj novac bi omogućio da se uvede besplatna prehranu, da vrtiću budu besplatni i još bi ostalo novca za druge projekte koje grad ima", poručio je Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Stečena prava sadašnjih korisnika neće se mijenjati, a u kojem će smjeru mjera ići znat će se nakon najavljene evaluacije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!