Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Fantastična prilika

Dobar posao u Samoboru: Jedan od najstarijih rudnika bakra, željeza i gipsa u Europi traži nove vodiče!

U planu je uskoro uz postojećih 350 metara turističke rute u rudniku urediti i dodatnih 450

Svega dvadesetak kilometara od Zagreba, u mjestu Rude kod Samobora, traže se - ni više ni manje nego - vodiči.

I to ne bilo kakvi, već oni koji će nas provesti kroz rudnik Sveta Barbara. Što trebaju znati, koje uvjete zadovoljiti i do kada se mogu prijaviti zna Nataša Vidaković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U podzemlju Samoborskog gorja smjestio se jedan od najstarijih rudnika bakra, željeza, ali i gipsa ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. Kako bi njegovu povijest prenijeli što više posjetitelja - traži se još novih vodiča.

"Bilo bi nam drago da su to stanovnici Ruda, Samobora ili da su to pak studenti s Rudarsko-naftnog i geološkog fakulteta, razumljivo", rekla je Maja Klisurić,  vodič u Rudniku sveta Barbara.

Vezana vijest

Rover Mars

Satnica je 40 kuna, a radi se samo vikendima. Tim od desetak vodiča i još toliko volontera veseli se upoznati buduće kolege s tajnama rudnika iz dalekog 16. stoljeća. Kao i s bergmanima, mitskim bićima koja žive u njegovim dubinama.

"Prvi puta sam bila u osnovnoj školi i dojmio me se cijeli taj krajolik. Svidjeli su mi se vodiči i tada sam već poželjela da bih i ja nešto takvo mogla. I sada kada mi se pružila prilika od kada imam 18 godina sam odlučila se prijaviti", izjavila je Patricija Prosoli, studentica.

Različitim radionicama i tradicionalnom rudarskom greblicom uspjeli su do sada privući više od 18 tisuća posjetitelja koje čeka ljeti ugodnih 12 stupnjeva.

Vezana vijest

rudnik kina

"Prošle godine, iako pandemijska, preko 3 tisuće. Izostali su naši možda i naši najdraži posjetitelji - vrtićanci i razredi, ali pvećao se broj individualnih posjeta, znači planinari i posebice obitelji s djecom", poručila je Klisurić.

U planu im je uskoro uz postojećih 350 metara turističke rute u rudniku urediti i dodatnih 450.

"To je jedan veliki projekt vrijedan između 10 i 15 milijuna kuna i jučer smo upravo imali sastanak sa gradom Samoborom i on će upravo obuhvatiti što do sada nije napravljeno", rekao je Josip Lebegner, voditelj Rudnika sveta Barbara.

A neki od njih su izlaz iz rudnika kroz tobogan, novi centar za posjetitelje te izgradnja rudarske kuće u centru Ruda. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!