Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'i dalje smo zarobljeni...'

Znanstvenik podijelio zabrinjavajući graf o propadanju: 'Hrvatska je socijalna monarhija političkih i interesnih klanova'

Znanstvenik podijelio zabrinjavajući graf o propadanju: 'Hrvatska je socijalna monarhija političkih i interesnih klanova'
Patrik Macek/PIXSELL, Facebook/Dejan Kovač

U globalnom svijetu rast BDP-a od 2-3% ne znači ništa, ako druge zemlje konstantno rastu po većoj stopi od nas, poručuje Kovač

Znanstvenik i ekonomist Dejan Kovač, koji je bio nezavisni kandidat kojeg je na predsjedničkim izborima 2019. podržavao HSLS, je na svom Facebook profilu napisao kako se po pitanju evolucije nismo baš kao društvo, ali ni kao država, pomaknuli s dna ljestice. 

"Države koje se ne mijenjaju - propadaju - ovo je darvinizam današnjice. Ne u doslovnom smislu, ma da ni bankroti država nisu strani, već u smislu relativnog siromaštva. U globalnom svijetu rast BDP-a od 2-3% ne znači ništa, ako druge zemlje konstantno rastu po većoj stopi od nas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska je u periodu 1993. do 2017. na tablici top 10 post-komunističkih država od zlatne sredine i male razlike u BDP-u po PPP-u došla na samo začelje i ogromnih razlika u životnom standardu građana.

Vezana vijest

Andrej Plenković

Razlog ovome je što za razliku od drugih zemalja u kojima se isto dogodila "revolucija" društvenog uređenja, nažalost kod nas nije uslijedila duhovna i mentalna evolucija. Takva vrsta evolucije ne može doći od osoba treniranih u bivšem sustavu, niti njihovih idejnih nasljednika.

Hrvatska danas ex lege možda je liberalna demokracija ali ex more je i dalje socijalna monarhija. Socijalna monarhija političkih i interesnih klanova koji su kroz nepotizam, korupciju, te manjak reformi nas zakovali na dnu EU.

Živjeti liberalnu demokraciju znači imati građanske, ekonomske i političke slobode. Iako smo napravili u zadnjih 30 godina određeni iskorak unutar građanskih sloboda, locus kontrole ekonomskih i političkih sloboda se nije promijenio tj. i dalje smo zarobljeni.

Po riječima Nelsona Mandele "biti slobodan nije samo odbaciti svoje lance, već živjeti na način koji poštuje i povećava slobodu drugih." Što se čeka?", napisao je. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!