Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Poštujte zakonske odredbe!

Zagrebačka Čistoća apelira: Pazite što bacate u smeđe spremnike, nećemo ih voziti!

Zagrebačka Čistoća apelira: Pazite što bacate u smeđe spremnike, nećemo ih voziti!
PIXSELL

Objašnjavaju da se u smeđe spremnike biootpad odlažite u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotajte u papir

"U zadnje vrijeme primijetili smo veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad. Ovim putem pozivamo na pravilno odvajanje otpada te molimo da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana. Ukoliko se utvrdi kako u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena", napisala je zagrebačka Čistoća u upozorenju za građane.

Vezana vijest

Otpad

'Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada!'

Objašnjavaju da se u smeđe spremnike biootpad odlažite u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice ili ga omotajte u papir. Isto tako biootpad može se odložiti direktno u spremnik. "Poštujte zakonske odredbe o odvojenom skupljanju otpada! Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom", kažu iz Čistoće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U objavi su napisali popis vrsta otpada koji se odlaže u smeđe spremnike pa u nastavku možete prčitati koji otpad je prihvatljiv.

U smeđe spremnike treba odlagati: kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.), vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.), male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

Nije dozvoljeno u smeđe spremnike bacati: ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.
 
"Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš", poručili su Zagrepčanima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!