Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Kvalificirani radnici

'Svi guraju djecu gimnazije', kaže za RTL Danas jedan od majstora kojih je sve manje. Zarađuju li oni onda sve više?

Kakvih sve radnika nedostaje, kakvog profila, kolike su plaće koje se nude, jesu li doista sve veće...

I dok osmaši mahom upisuju ekonomske srednje škole ili gimnazije, broj prijavljenih učenika za strukovna zanimanja sve je manji. Poslodavci su zato sve više primorani uvoziti strane radnike u Hrvatsku. Čini se da nitko više ne želi biti zidar, kuhar, mesar ili vodoinstalater. 

Hitne intervencije i saniranje kvarova za Željka su svakodnevica. Zajedno s ocem i još sedmoricom vodoinstalatera radi već 10 godina u obiteljskom obrtu. No, na tržištu je već neko vrijeme posla previše, a premalo radnika.

Vezana vijest

stari kalkulator

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ljudi forsiraju djecu da idu u gimnazije, da završavaju fakultete, a struka se zanemaruje. A to je ono... svi žele za svoju djecu da čim manje rukama rade, a više glavom'', rekao je vodoinstalater Željko Stričak

Osim zanimljivog posla, privukla ga je i dobra zarada.

''Otprilike prosječna plaća je od 7 pa zna doći i do 9 tisuća kuna mjesečno, zavisi koliko posla ima i koliko se radi'', kazao je Stričak.

Vezana vijest

Europska komisija

Većina ovogodišnje generacije osmaša u gotovo svim županijama ipak u širokom luku zaobilazi srednje strukovne škole.

S druge strane, u prvih 6 mjeseci ove godine više od pet tisuća poslodavaca podnijelo oko 29 tisuća zahtjeva za rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj. Najviše se traže građevinski radnici: zidari, radnici visokogradnje i niskogradnje, tesari, fasaderi i kuhari.

Da nedostaje radnika i da su cijene radova porasle odavno su primjetili i građani. A kakvih sve radnika nedostaje, kakvog profila, kolike su plaće koje se nude, jesu li doista sve veće, pogledajte u prilogu u nastavku:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!