Ostani doma
Novosti / Hrvatska

voće ili povrće?

Slavonija i Neretva prepune lubenica. RTL Danas otkriva tajnu kako naći onu pravu, kao i odgovor je li voće ili povrće

Iz Petrijevaca će lubenice na tržnicu jer maloprodajna cijena od četiri kune zadovoljava poljoprivrednike za razliku od otkupne koja je duplo manja

U tijeku je berba lubenica, najboljeg osvježenja u ljetnim vrućinama. U Slavoniji je rodila sjajno, baš kao i u dolini Neretve. Stoga je pravo vrijeme za postaviti pitanje – kako pronaći onu slatku? Posjetili smo slavonska polja u misiji razotkrivanja te tajne, ali pronašli i odgovor na vječno pitanje – je li lubenica voće ili povrće? Majka i kćer u berbi lubenica u Petrijevcima, provest će vrijeme i u edukaciji, jer najvažnije ljetno pitanje je na stolu. Kako prepoznati slatku lubenicu?

Majka i kćer u berbi lubenica u Petrijevcima, provest će vrijeme i u edukaciji, jer najvažnije ljetno pitanje je na stolu - Kako prepoznati slatku lubenicu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Najbolje je ovdje dolje da je malo žuta. Što više to bolje. Ovaj vrh mora biti suh i ovaj mali listić također suh što znači da je ova lubenica zrela", rekla je majka iz Petrijevaca.

Mali će poljoprivrednici odmah provjeriti jesmo li dobro naučili.

" Kako treba izgledati lubenica? - Ja mislim treba imati zlatni trbuh, I treba biti slatka i velika? Jesam li dobro rekao? - Da."

Iz Petrijevaca će lubenice na tržnicu jer maloprodajna cijena od četiri kune zadovoljava poljoprivrednike za razliku od otkupne koja je duplo manja. Tamo kupci također imaju svoje trikove kako prepoznati onu pravu.

Je li  slatka?

"Je, hvala".

Kako ste znali odabrati pravu lubenicu?

"Ove su slađe, ove obične, zelene.", rekao je Zlatko Petrina iz Osijeka.

Vezana vijest

Proizvodnja voća i povrća

"Sigurno je slatka, ovdje kupujem samo slatke", kazala je Osječanka Julijana Mitbauer.

Aha, znači na povjerenje.

"Povjerenje u svakom slučaju".

Kupci je znaju izabrati, ali znaju i pripremiti.

"Ohladiti pa pojesti", tvrdi Ivica Petrović iz Osijeka.

Najbolja je za poslije ručka?

"Tako je, ako se uspije ohladiti".

Lubenica jača imunitet. Antioksidans, utječe na zdravlje srca, sprječava nastanak karcinoma, usporava starenje kože, a kako je čini čak 92 posto vode, spašava od ljetne dehidracije. 

"Malo je proljeće u startu bilo hladnije vrijeme pa nam kasni berba jedno desetak dana u odnosu na prošlu godinu. A što se tiče količine je dobar prinos", pojasnio je uzgajivač lubenica iz Petrijavaca Vedran Šunjić.

Pa ćemo testirati jesmo li naučili izabrati slatku.

Po svim pravilima ova bi trebala biti slatka, ima žuti trbuh, okrugla je, zelena je peteljka, možemo je kupiti i probati?

"Može", potvrdila je prodavačica.

Pun pogodak.

A ako ste se pitali jedete li voće ili povrće, odgovor je - slatko povrće iz porodice tikvi baš kao i krastavci. Ali ako hoćete da djeca jedu lubenicu, možda je bolje taj podatak nekako prešutjeti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!