Ostani doma
Novosti / Hrvatska

u varaždinu

Milanović: 'Nakon turističke sezone Vlada treba ukinuti sva ograničenja. Samo kako nam ne bi rekli da smo divljaci'

Predsjednik Milanović komentirao je i smrtne slučajeve te drogu unutar redova vojske te je kazao da zna dosta, ali da će ipak pričekati završetak istrage

Predsjednik Republike Zoran Milanović je danas u Vraždinu gdje je obišao  proizvodne pogone tvrtke Varteks i održao sastanak s Upravom tvrtke. Također je razgovarao i s gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom

Nakon ovih događaja predsjednik komentirao je akutalnosti - slučajeve samoubojstava unutar Hrvatske vojske te cijepljenje i ograničenja. 

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nešto više od mjesec dana, čak pet djelatnika oružanih snaga pronađeno je mrtvo, a nije riječ o kaznenim djelima. Posljednja je vojnikinja izvan službe čije je tijelo pronađeno pronađeno jučer na području Vukovarsko-srijemske županije.  

"Znam sve, pratim. To se događa u ovim nenormalnim okolnostima. I vojnici su ljudi, imaju svoje probleme, svoje obitelji, svoje dugove... Znam dosta o tragedijama koje su se dogodile. Pričekat ću još malo da iznesem neki svoj sud o tim događajima", kazao je dodavši da ne postoji povezanost između slučajeva. 

Kazao je da je to što je priopćilo Ministarstvo obrane je utemeljeno.

"Slučaj vojnikinje podiže obrve javnosti i privlači pozornost," istaknuo je. 

Na pitanje bi li mogao biti problem neki u sustavu, kazao je da prema onom što se zna za sada nije tako. 

Kad je riječ o korištenju droge među vojnicima i je li riječ o sigurnosnom riziku, kazao je da će pričekati da istraga završi, odnosno da uđe u zreliju fazu. 

"Radi se o problemima s kojima se susreću sve vojske. Vojnici nisu bečki dječaci, među njima se uvijek nađu oni koji žele prečicama. Nisu slučajno pali, nego ih je netko 'ubrao'", smatra predsjednik. 

O tome postoji li ikakva informacija koja bi ovo mogla rasvijetliti, predsjednik kaže: “Ima, ali ne mogu o tome govoriti.”

“Što znaju oni i njihovi zapovjednici, to znam i ja. I MORH, ali ja informacije ne dobivam od MORH-a. Uglavnom se slažem s onim što je MORH priopćio. Ovo je nezgodno. Sramota je kad vojnici počine ratne zločine, a to se hrvatskoj vojsci nije događalo osim iznimno i vrlo davno”, kazao je predsjednik.

O izboru predsjednika Vrhovnog suda

"Ništa se nije promijenilo. Imamo nelegitimnu osobu na čelu suda koja je i sama toga svjesna. Imamo drugi problem, a to je da nemamo predsjednika Državnog izbornog povjerenstva jer konstitutivnost predsjedniku DIP-a daje prisega u Saboru. A ovaj to nije napravio jer nema temeljem čega. Onda je može dat i njegova strina ili sestrić", istaknuo je Milanović. 

Nakon turističke sezone treba ukinuti mjere

Kad je riječ o cijepljenju, pozvao je građane da se cijepe, ali je isto tako kazao da nakon turističke sezone, treba ukinuti sve restrikcije. 

"Kad vidimo da više nitko za cijepljenje ne stoji u redu, dajmo još 30 dana. Nakon toga, ako se želiš cijepiti, dobiješ odmah. Ako ne želiš, ja ću reći cijepi se. I misli na sebe, ne na druge. Na sebe. Cjepivo imamo, dalje od toga više ne možemo. Ili idemo u tiraniju i ulazimo u prostor elementarnih ljudskih sloboda. Predsjednik Vlade kaže da oni koji ovako govore, relativiziraju. Ne, nego ne želim policijsku državu. Jer je to protivno duhu i slovu Ustava. Jasan je dojam da se ovime manipulira u političke svrhe, u interesu jedne političke grupacije. Dakle, bez prijetnji i bez metoda prisile", poručio je Milanović dodavši da ipak ne razumije najbolje one koji se nisu ili ne žele cijepitiNo, istaknuo je, kad se gleda globalno, sasvim dobro stojimo. 

"Prijetnje, dobit ćeš otkaz u službi, nećeš dobit plaću... baš me zanima kako će to provest", istaknuo je predsjednik dodavši da su svi koji su htjeli biti zaštićeni - zaštićeni, ali da virus neće nestati i da s njim trebamo živjeti. 

“Bolesti ćemo imati i dalje, u jednom trenutku ćemo otići  s ovoga svijeta, ali treba nastaviti živjeti normalno. Ova histerija koja se događa, koja se u Hrvatsku prelijeva iz zapadnih zemalja, je jedno od značajnijih posrnuća ljudske pameti i razuma otkad ja pamtim”, kaže predsjednik dodajući da je “slika nemilosrdna”, kada gledamo statistiku i usporedbu razvijenih zemalja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!