Ostani doma
Novosti / Hrvatska

a nisu baš ni male...

SDP muku muči s neplaćenim članarinama - apsolutni rekorder je bivši zastupnik, a dužan je čak 40 tisuća kuna

SDP muku muči s neplaćenim članarinama - apsolutni rekorder je bivši zastupnik, a dužan je čak 40 tisuća kuna
Patrik Macek/PIXSELL

Oni koji se žele kandidirati na unutarstranačkim izborima ove jeseni moraju platiti dugove

Vrh SDP-a odlučio je otpisati neplaćenu stranačku članarinu svima koji su do kraja 2019. godine imali nepodmirene obaveze. No, istovremeno, oni koji se žele kandidirati na unutarstranačkim izborima ove jeseni, kad se biraju nova vodstva u svim lokalnim organizacijama, uključujući raspušteni Grad Zagreb, ipak članarinu moraju podmiriti do 30. rujna, inače će im kandidiranje biti onemogućeno, piše Novi list.

Način je to da vrh stranke iz igre izbaci dio mogućih kandidata koji su dužnici za članarinu, a oni koji su imali najviše iznose članarina upravo se i nalaze među najvećim neplatišama. Naime, prema ovoj odluci i SDP-ovoj praksi, saborski zastupnici i drugi koji temeljem stranačke iskaznice ostvaruju najviše dužnosničke statuse i plaće preko dvadeset tisuća, mjesečnu članarinu trebaju plaćati u iznosu od čak 3.000 kuna, a oni koji primaju između 16.000 i 20.000 kuna plaće, a takvih je najviše, imaju članarinu u visini od 1.300 kuna mjesečno. Nasuprot tome, običan član koji ima obično radno mjesto neovisno o stranci, mjesečno treba plaćati 20 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, niz je onih koji su zbog neslaganja u stranci svjesno nagomilali te dugove jer jednostavno sebe više nisu vidjeli u stranci, naročito u vrijeme kad je predsjednik stranke bio Davor Bernardić. Tako je bivši zastupnik, a danas umirovljenik Nenad Stazić definitivno je rekorder sa skoro 40.000 kuna zaostataka u plaćanju članarine. No, Stazić se ne uznemirava.

"Pa gledajte, to se plati kad se hoće. Ako platim sve, znam što mogu. A ako ne, isto znam što mogu, a i što ne mogu, kaže Stazić, koji dodaje da nikakvu odluku još nije dobio pa ni ne zna o čemu je točno riječ. Odluka je naime tek predložena na sjednici Predsjedništva prije nekoliko dana.

Većina bivših zastupnika, sada već nezainteresiranih za nastavak rada u SDP-u, spada u dužnike. Čak je tako na primjer i sadašnji glavni tajnik stranke Vedran Babić, koji je bio među suspendiranim članovima Predsjedništva u Bernardićevoj eri, bio dužan oko 30.000 kuna, ali je to podmirio prije nego je postao tajnikom. Jasno je, dakle, da članarinu plaćaju oni koji su zainteresirani za kandidiranje za funkcije, pa tako Gordan Maras, bivši zastupnik, primjerice nema dug, dok oni koji su »digli sidro« više ni ne plaćaju za članstvo u stranci.

Prema novoj odluci, ipak se dužnicima ne bi onemogućilo biračko pravo, kao ranije, nego se samo ne bi mogli više kandidirati.

Prema nekim procjenama čak dvije trećine članova SDP-a ne plaća redovito članarinu, a predsjednik stranke Peđa Grbin ovime pokušava uvesti red, posebno u raspuštenoj zagrebačkoj organizaciji, piše Novi list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!