Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Za 10 godina

Slovenija gradi novi blok nuklearke Krško: Hoće li i Hrvatska sudjelovati u novom projektu?

"Hoće li tu doći do mogućnosti i sufinanciranja odnosno suradnje RH i Slovenija to ćemo vidjeti kad se stvari po tom pitanju formaliziraju", kaže ministar Ćorić.

Slovenija, uz granicu s Hrvatskom planira izgraditi novi blok nuklearke Krško. Njihova je Vlada dala energetsku dozvolu svojoj tvrtki za pripremu tog projekta.

S obzirom na to da Hrvatska ima suvlasništvo u postojećoj nuklearki otvorilo se pitanje hoćemo li i mi sudjelovati u novom projektu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pokraj nuklearke Krško sada dozrijevaju jabuke, a kroz minimalno 10 godina tu bi mogao niknuti novi blok nuklearke kojeg bi radila Slovenija. 

"Nova elektrana će biti projektirana s robusnim sigurnosnim sustavom, kako aktivnim tako i pasivnim koji podržava najveću razinu sigurnosti. Smatram da elektrana poput ove dana u Krškom, ali i nova  po razini sigurnosti ne postoji u okolici", kaže generalni direktor tvrtke GEN Martin Novšak.

Slovenska državna tvrtka GEN dobila je energetsku dozvolu od svoje Vlade  da krenu u pripremu projekta. To znači dobivanje svih mogućih dozvola, javnu raspravu, ali i razne studije. Samo za pripremu proći će minimalno 5 godina.

Vezana vijest

NE Krško

Hrvatska koja 10% energije dobiva iz nuklearke Krško još nije u igri u ovom projektu

"Hoće li tu doći do mogućnosti i sufinanciranja odnosno suradnje RH i Slovenija to ćemo vidjeti kad se stvari po tom pitanju formaliziraju", kaže ministar gospodarstva i održivosti Tomislav Ćorić.  

U GEN energiji tvrde da s hrvatskom stranom dobro surađuju, ali da su potencijalni pregovori oko suradnje na novom bloku stvar politike. Nuklearni otpad koji nastaje u postojećoj, ali i budućoj elektrani skladištit će pokraj pogona.

"Novi blok nove generacije proizvodi bitno manje nuklearnog otpada. Koriste se tehnologije poput ovih u trenutnom objektu koji smanjuju količinu otpada. Isto tako, one smanjuju razinu radioaktivnog otpada i njegov volumen. BLIC  Mi računamo na to da ćemo taj otpad skladištiti ovdje u Vrbini gdje imamo prostor za to", kaže Novšak.   

Hrvatska svoj dio otpada iz postojeće nuklearke tek treba zbrinuti. Resorni ministar smatra da je zato preuranjeno govoriti kako bi skladištili otpad iz novog bloka, jer se ne zna hoćemo li u njegovoj izgradnji sudjelovati.

"Nedavno smo imali sastanak s bosansko hercegovačkom stranom po pitanju lokacije Čerkezovac, radna skupina na tu temu ima za odigrati svoju ulogu, ja vjerujem da će ishod biti pozitivan", kaže Ćorić.  

Slovenija je Hrvatsku ovih dana obavijestila da želi produljiti rok uporabe nuklearne elektrane Krško do 2043. Naše ministarstvo tek treba zauzeti stav o tome. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!