Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ODVAJANJE OTPADA

Čistoća prijeti da neće voziti smeđe spremnike, predstavnica stanara ogorčena: 'Od prošle godine nismo dobili vrećice'

Ako u spremnicima za biootpad pronađemo plastiku, građevinski otpad ili metal - to nećemo odvoziti

Ako u spremnicima za biootpad pronađemo plastiku, građevinski otpad ili metal - to nećemo odvoziti. Ova prijetnja stiže iz zagrebačke Čistoće, a prvenstveno se odnosni na stambene zgrade. 

Nakon što su primijetili veće količine nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima, apeliraju na građane da odgovorno razvrstavaju otpad.

Zavirili smo u pet kontejnera, u četiri je bio krivi otpad

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plastične vrećice, boce, kutije cigareta. U zagrebačkim spremnicima za biootpad može se pronaći svašta čemu tu nije mjesto. Od pet kontejnera u koje smo zavirili - u čak njih četiri odmah je vidljivo neodgovarajuće smeće. 

Zato je Čistoća zaprijetila: nećemo prazniti i odvoditi spremnike za biootpad ako nađemo plastiku, komunalni ili pak građevinski otpad. Što se, uvjeravaju, često događa.

Zagreb je prošle godine sa 17 posto skočio na 30 posto odvajanja prikupljenog otpada, no biootpad, od kojeg se proizvodi kompost evidentno još uvijek nije usvojen.

"Nemamo više problema s onečišćavanjem spremnika za papir, staklo ili slično... Međutim, u spremnicima za biootpad pronalazimo nepripadajući otpad i to nam stvara problem", kaže  rukovoditeljica službe za odnose s javnošću usluga Čistoće Mirela Strenja

Predstavnica stanara: Nismo dobili vrećice

Taj problem bi Zelena akcija riješila unaprjeđivanjem sustava. "Da se može nadzirati, da je pod ključem, da se postave kamere i da se zna tko i što baca. Građani i građanke se načelno trude odvajati otpad, međutim, uvijek postoje neodgovorni pojedinci i pojedinke koji zbog takvog neuređenog sustava mogu što požele bacati u kante", kaže Ana Marija Mileusnić iz Zelene akcije

Vezana vijest

biootpad

Glavni problem su stambene zgrade, objašnjavaju iz Čistoće. No, predstavnica stanara jedne zgrade u Središću je ogorčena.

"Slažem se da u kontejnerima za biootpad nađe smeće koje ne pripada toj vrsti otpada. Međutim, Čistoća nama ne može ništa uvjetovati, nema to moralno pravo iz tog razloga što mi nismo dobili vrećice za odlaganje biootpada od prošle godine", rekla je predstavnica stanara Svjetlana Zlatić

"Vrećice dijelimo kontinuirano i upravo smo u podjeli. U ove zadnje 2 godine smo osluškivali potrebe naših građana i oni su nam rekli da bi više vrećica za biootpad i manje litraže. Tako da sada očekujte da ćete dobiti upravo ono što ste zatražili", kaže rukovoditeljica službe za odnose s javnošću usluga Čistoće Mirela Strenja

Možda će to pomoći u stopi recikliranja, koju 2020. godine na razini države - nismo ispunili. Sadašnjih 41 posto do kraja 2025. se mora popeti na 55. No, osim uređenog sustava - svako od nas treba paziti što i gdje baca. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!