Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nacionalni stožer

Stožer objavio nove mjere za šest županija: Ograničenja za svadbe, kafiće, koncerte... 'Cijeli Jadran pleše između narančastog i crvenog'

U županijama uz more slijede nove restrikcije

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere za jadranski dio Hrvatske kako bi se zaustavilo širenje epidemije. Nove restrikcije odnose se na okupljanja.

179 novih slučajeva 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na početku konferencije da danas imamo 176 novih slučajeva koronavirusa, a preminulih nema. Postotak pozitivnih je 3,48 posto unutar 4911 testiranih u 24 sata

Vezana vijest

Riva u Splitu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U bolnicama je 128 osoba, a na respiratoru je 17, troje više nego jučer. U Hrvatskoj je cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, rekao je Beroš.

Imamo rast od 35 posto

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, ustvrdio je da imamo tjedni rast broja novozaraženih od 35 posto. Najniža 14-dnevna incidencija je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj - 201. Unutar EU-a Hrvatska je na 10. mjestu po incidenciji, a po smrtnosti na 20. 

Vezana vijest

Dino Kozlevac

Za mikrofon se vratio ministar Beroš kazavši da je "ponavljanje majka znanja" pa uputio upozoravajuću poruku građanima. 

Beroš: Ne vjerujte teoretičarima zavjere

"Upozoravali smo na pojavu novih sojeva i nove zaraze. Delta soj je među nama i to nas mora tjerati na oprez. Nezahvalno je prognozirati što će se događati dalje. Cijeli svijet taži svoje odgovore. No podcjenjivanje epidemioloških mjera i cijepljenja put je u crveno, put u odlazak turista, put su u ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu sigurno ne.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

No odgovor imamo u vidu cijepljenja i mjera. pravo vrijeme za adekvatni odgovor je sada kada porast zaraženih nije velik", poručio je Beroš. 

Rekao je da će nove mjere imati pozitivne učinke - na zdravlje nacije, turističku sezonu, ekonomiju...

"Ne vjerujte teoretičarima zavjere. U Vladi i Stožeru pokušavamo napraviti sve što je moguće. Sjajna poruka je turistima da se mogu cijepiti", istaknuo je. 

"Delta ljeto"

Dr. Alemka Markotić kazala je da imamo "delta ljeto" - oko 70 posto do 80 posto inficiranih u Europi imaju ovu varijantu. Uglavnom je riječ o mlađoj populaciji koja je aktivna, koja putuje i ide na različita okupljanja. 

"Važno je da pratimo brojeve i rizične skupine - čak i ako su cijepljeni s dvije doze. Mogu biti pod povećanim rizikom ako se ne pridržavaju mjera. Ide se prema školama da se cijepe učitelji", kazala je. 

Dodala je da bi Moderna mogla dobiti danas odobrenje za cijepljenje djece. 

"Ako ćemo voziti auto, moramo dobiti dozvolu, no to ne znači da možemo voziti nekontrolirano. Važno je da se što više ljudi cijepi, a da oni koji jesu budu oprezni, osobito ako su stari i bolesni", zaključila je. 

Stožer: Ovo su nove mjere

Nove mjere uvode se za šest priobalnih županija: Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku, Istarsku županiju, ali i gradove Novalju, Senj te Karlobag u Ličko-senjskoj županiji.

- zabrana održavanja javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su samo osobe s covid potvrdom i ne više od 1000 osoba

- javna događanja i okupljanja mogu trajati najdulje do 24 sata

- održavanje privatnih svečanosti - svadbi - dopušteno je uz pridržavanje mjera i ako nije više od 15 osoba (bilo je 30) - više od toga moguće je samo uz covid potvrde

- ograničavanje gostiju u barovima - dopušteno je najviše 1000 gostiju

- sajmovi i slična događanja - samo ako su dobili suglasnost lokalnog stožera i nacionalnog

- sportski događaji - samo ako svi prisutni imaju covid potvrde 

- organizatori su dužni 7 dana prije događanja poslati namjeru organiziranja lokalnom stožeru koji je odluku dužan donijeti u roku od 2 dana i onda ju šalje županijskom stožeru koji također ima dva dana za donošenje odluke

- ako se lokalni i županijski stožer ne mogu složiti oko uvjeta onda se to dostavlja nacionalnom koji donosi konačnu odluku 

- iznimno se mogu dopustiti događanja s više od 1000 osoba, no tu suglasnost daje Stožer RH i to samo ako su ispunjeni posebni uvjeti 

Mjere stupaju na snagu 26. srpnja, a bit će na snazi do 15. kolovoza. Covid potvrde ne smiju biti starije od 270 dana dok je do sada bilo 210. 

Izrael - pad učinkovitosti Pfizera na 39 posto? 

"Moguće da je da su to preliminarni podaci. Prerano je za zaključke. Delta soj tek sad osvaja dio prostra. Osobito je bitno pratiti ishod, hoće li netko tko je inficiran i cijepljen imati blaže oplike bolesti ili će umrijeti. To je tek jedna početna studija. U znanosti i medicini se nešto takvo treba potvrditi s više studija. Ne mogu se samo uzeti brojevi i postotci, nego cjelokupna situacija. Radi li se o ljudima s komorbiditetima, starijim skupinama... Svi dosadašnji podaci pokazuju da većina onih koji su cijepljeni za sada nisu teže oboljeli i ne završavaju sa smrtnim ishodima", rekla je Markotić. 

Je li moguće ukidanje svih ograničenja na jesen?  

"Cijeli Jadran pleše između crvenog i narančastog. Ove mjere su donesene da se spriječe uvođenje novih kriterija diljem Europe. Hrvatska je prepoznata kao država koja nije niti u jednom trenutku gubila kontrolu nad epidemijom i zato nam dolaze turisti u velikom broju i prihvaćaju naše mjere koje su ciljane više od onih koje su tamo odakle su došli. Uvjeren sam da s manjim korekcijama u našim životima možemo imati dobre učinke na sezonu", rekao je Božinović.

Ukoliko bi britanski eksperiment uspio, bila bi to dobra vijest ne samo za Hrvatsku nego za cijeli svijet, kazao je dodavši da jedan od glavnih uvjeta koji Britanci imaju, Hrvatska nema - a to je visoka procijepljenost. 

Vrlo vjerojatno i treća doza

Capak je kazao da je vrlo vjerojatno da će se cijepiti trećom dozom. Neke zemlje poput Mađarske i Turske su već počele, ali kad je riječ o kineskom cjepivu Sinovac. 

"Kada ćemo početi, nitko u ovom trenutku ne zna odgovor na to pitanje", kazao je iako neka istraživanja govore da možda neće biti potrebna.  

Cijepljenje u ljekarnama 

"Očekujemo da u roku od dva tjedna u ljekarnama definiraju timove. Pred nama je izazov i implementacija informatičkog rješenja za komunikaciju," kazao je Beroš. 

Capak je pak kazao kako se u ljekarnama već cijepilo - protiv gripe, i to liječnici.

"Ljekarnici će proći tečaj cijepljenja, koji će organizirati Hrvatski zavod za hitnu medicinu, nakon čega će biti moguće cijepljenje. Samo cijepljenje je jednostavno, ali ono što se događa nakon toga zahtijeva edukaciju - reakcija na cijepljenje, anafilaktički šok, sinkopa," pojasnio je.  

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!