Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZARAŽENO NEKOLIKO KONJA

Konji na zagrebačkom hipodromu zaraženi konjskom gripom: Pitanje je hoće li se uopće održati Sinjska alka

Konji na zagrebačkom hipodromu zaraženi konjskom gripom: Pitanje je hoće li se uopće održati Sinjska alka
Frano Jerkan/PIXSELL

Mnogi strahuju kako bi širenje konjske gripe među tom ergelom moglo dovesti do već viđenog scenarija, od prije 30 godina

Konjska gripa zavladala je među alkarskim konjima na zagrebačkom hipodromu. Riječ je o bolesti koja se širi vrlo brzo među ovim životinjama. Nažalost, dijagnosticirana je kod nekoliko konja, piše Slobodna Dalmacija.

Mnogi strahuju kako bi širenje konjske gripe moglo dovesti do već viđenog scenarija, od prije 30 godina - pa se s pravom pitaju hoće li se uopće održati 306. Sinjska alka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ova zaraza nije ušla u našu štalu, nije obuhvatila ni jednog konja kojega koristimo u pripremama za 306. Alku, niti mi je poznato da je od konjske gripe obolio bilo koji konj u našem užem ili širem okruženju. Mi smo pred početak priprema, kada smo radili odabir konja, sva grla na koja smo računali preventivno cijepili protiv influence i herpes virusa. Kada virus influence uđe među konje pobol je golem, smrtnost od konjske gripe nije velika, ali ta bolest na grlima može ostaviti trajne posljedice, sve do njihove potpune nesposobnosti", pojasnio je direktor Alkarske ergele i doktor veterinarske medicine Stipe Šimundža.

"Na zalihama u ergeli imamo vakcine za docjepljivanje 15 grla, što smo napravili odmah danas. Razliku potrebnih doza cjepiva dobit ćemo iz Splita i u ponedjeljak ćemo procijepiti sve naše konje. Inače ih preventivno cijepimo svake godine otkako smo 80-ih godina prošloga stoljeća imali konjsku gripu u našoj štali zbog čega smo tadašnju Alku bili prisiljeni odgoditi", dodao je doktor Šimundža.

Vezana vijest

Nema procesije za blagdan Velike Gospe: Evo detalja omiljene hrvatske tradicije po korona pravilima

Već je obavljeno jedno cijepljenje, a završit će u ponedjeljak no valja istaknuti kako to nisu jedine mjere zaštite alkarskih konja od prodora konjske gripe. Ova bolest prijeti i ljudima jer postoji mogućnost prijenosa s konja na ljude, iako za našu populaciju ona nije opasna.

Upravo zbog te informacije štala Alkarske ergele i okolni prostor se nalazi u jednoj vrsti karantene. Čak je i zabranjeno kretanje ljudi i konja koji ondje nisu neophodni. Postoje precizni i propisani protokoli o ulasku u ergelu kao i mjere koje su svi dužni poštivati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!