Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ostali kratkih rukava

'Na rubu smo propasti', poručili ugostitelji. Zdravko Marić odbio njihove zahtjeve za poreznim rasterećenjem

Kažu - devastirani su, ali ne predaju se. Borit će se i dalje za 60 tisuća kolega koji žele sačuvati radna mjesta i zadržati radnike u Hrvatskoj.

Ugostitelji su ostali kratkih rukava. Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio njihove zahtjeve za poreznim rasterećenjem. Iz Nacionalne udruge ugostitelja poručuju da su devastirani i da su na rubu propasti, no poručuju kolegama - radite što bolje možete i snađite se, a mi ćemo se i dalje boriti za bolje uvjete. 

Špica je sezone, turista je sve više, no sve je manje onih koji bi te iste goste i usluživali. Iako je popuštanjem mjera promet krenuo na bolje, naći kvalitetnog radnika i dalje je velik problem - pa su mnogi bili primorani uvoziti i strane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nema dovoljno radne snage u Hrvatskoj. Oko 20 ili 30 tisuća zaposlenika nam fali u ugostiteljstvu, ugostiteljskom sektoru i to je ono što ne možemo ničim nadoknaditi", kaže Dražen Boban, vlasnik restorana.

Vezana vijest

marić ugostitelji

Vjeruju radnika bi bilo više kad bi ih mogli bolje platiti. U tome bi im, tvrde u Nacionalnoj udruzi ugostitelja - pomoglo porezno rasterećenje. I to u obliku poreznog odbitka na troškove rada, kao i snižavanje PDV-a na bezalkoholna pića, vino, pivo i kavu.

"Zemlje u okruženju imaju stopu PDV-a od 10 posto. Mi tražimo da za 4 artikla se spusti porezna stopa PDV-a s 25 na 13 posto. Želim tu još istaknuti, jedina zemlja na svijetu je Hrvatska koja ugostiteljskom sektoru na PDV od 25 posto na pića plaća još dodatno 3 posto poreza na potrošnju", priča Dražen Biljan, predsjednik Sekcije barova u Nacionalnoj udruzi ugostitelja.

No, ugostitelje je ministar financija ostavio do daljnjega - kratkih rukava uz riječi utjehe.

"Ne zatvaramo mi nikad vrata svoja na sve vrijedne prijedloge. Imamo konkretan prijedlog - o njemu sjednemo, razgovaramo i vidimo da li se negdje može više ili manje napraviti ili da li se uopće može", rekao je Zdravko Marić (NEZ.), ministar financija.

Najgore je onima bez terasa koji uopće ne rade. Iz udruge ističu i da je 42
posto ugostitelja prošle godine zbog pandemije bilo u blokadi, a mnogi nisu uspjeli izbjeći ni stečaj.

"Ugostiteljima mogu samo poručiti da rade što je bolje moguće, da se snađu kako god mogu. Možemo se nadati u rasponu od par godina da ćemo imati bolje uvjete rada. Za sada to ne vidimo u skoroj budućnosti", rekla je Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

"Nažalost ponovno se vidi da ministar Marić nema razumijevanja za ugostitelje. Ne možete vi za dvije godine reći da ćete smanjiti PDV ugostiteljstvu - to je isto kao da utopljeniku bacate za sat vremena kad se utopi, bacate mu pomoć", naglašava Boban.

Kažu - devastirani su, ali ne predaju se. Borit će se i dalje za 60 tisuća kolega koji žele sačuvati radna mjesta i zadržati radnike u Hrvatskoj.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!