Ostani doma
Novosti / Hrvatska

sastao se znanstveni savjet

VIDEO Plenković: 'Već je jasno da će ova sezona biti bolja nego lanjska! HUBOL i Lauc? Nismo mi iz SDP-a pa da izbacujemo ljude'

'Postojat će pet velikih postignuća koja će ostati iza naše druge Vlade', kazao je premijer Andrej Plenković

 

U Banskim dvorima održao se sastanak Znanstvenog savjeta oko epidemiološke situacije i planova za dalje, pogotovo kad je riječ o cijepljenju jer je Hrvatska na oko 40 posto 40 posto odraslog stanovništva. 

Savjetom je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izjave nakon Savjeta pratite uživo na našem portalu:

Plenković je kazao da je bila vrlo sadržajna rasprava, visok stupanj konsenzusa o tome kako je potrebno potaknuti dodatno građane koji imaju rezerve prema cijepljenju.

"Svi su suglasni da je cijepljenje najbolja zaštita od covida-19", kazao je Plenković.

Dodao je da su stožerove mjere dobile poptoru.

"Ono što je dobro da vidimo trend da broj hospitaliziranih nije više u istim omjerima nego ranije, puno je manje umrlih i hospitaliziranih", kazao je premijer.

ECDC sutra objavljuje novu koronakartu.

"Kažu naši da bi trebali ostati narančasti, takav je izračun. Mislim da smo u ovom trenutku donijeli sve što treba donijeti za sada", poručio je.

Komentirao je i turističku sezonu:

"Vidite da su gužve na cestama, podaci su dobri. Naš je cilj doći na malo više od 65 posto rekordne 2019. Već je jasno da će ova sezona biti bolja nego lanjska, ali treba se penjati", kazao je.

Novinari su premijera pitali i o objavi HUBOL-a koji traži izbacivanje Gordana Lauca iz Savjeta.

"Nismo mi iz SDP-a pa da izbacujemo ljude", rekao je Plenković, dodajući da su članovi Savjeta tu za konzultacije te da su u Savjetu na dobrovoljnoj bazi.

Potom je dodao:

"Njihovi nastupi u medijima su osobni savjeti, oni predstavljaju samo sebe. Tu su za vrstu konzultacija temeljem svog životnog puta, znanja, stručnosti. Prema tome, mi ne odgovaramo na stavove bilo koga pa ni njih u javnosti. To oni moraju sami i neka odu na kavu i popričaju. Ja se držim strateške komunikacije, a to je da je cjepivo razvijeno, testirano, odobreno od EMA-e i WHO-a, da je diljem svijeta do sada potrošeno milijarde doza, da ga imamo dovoljno i da trebamo imati povjerenje u znanost", naglasio je premijer.

Novinari su ga opet pitali o Laucu.

"Meni se čini da on nastoji biti stručan i konstruktivan. Međutim, nit' ja potpisujem što on govori niti govori u ime Vlade. Ja se ne bavim time, bavim se našom linijom, a to je da je cijepljenje dobro. Ne ruši mi autoritet, da se vi ne bavite time, ne bi to nitko znao", naglasio je Plenković.

Premijer je dodao da se još nije razgovaralo o mogućoj trećoj dozi.

Komentirao je i večerašnju svečanost na Pelješkom mostu.

"Mislim da je to veliki projekt koji mijenja sve. Neki su vjerovali, neki su bili skeptični, ali učinili smo sve da se to dogodi i ubrzali. Prekrasan je i mislim da će svima biti užitak", rekao je i dodao:

"Postojat će pet velikih postignuća koja će ostati iza naše druge Vlade: Pelješki most, dogodine ćemo ući u schengenski prostor, ući ćemo u europodručje 2023., doći će nam Rafali i peto, kroz godine pred nama obnavljat ćemo Zagreb i Banovinu”, naveo je premijer.

Na pitanje odgovara li HDZ-u slabljenje SDP-a, rekao je:

"Pratimo što se događa. To su njihove odluke i vidjet ćemo kako će se to reflektirati. Imamo ovo u SDP-u, sve ovo u Domovinskom pokretu i parlamentarnu većinu koju predvodi HDZ koja je tu pouzdan akter, čvrsto stoji, ne mrda", poručio je Andrej Plenković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!