Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Posvuda pesticidi

2021. se rekordno često povlači hrana iz prodaje. Predsjednica udruge potrošača otkriva zašto i kaže: 'Bit će toga još!'

Predsjednica potrošačke udruge u Karlovcu, Marina Novaković Matanić gostovala je u RTL-u Danas

Nikad više povlačenja prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj - od petka je s polica trgovina povučeno više od 10 različitih artikala, od krekera i keksa do jogurta i više vrsta sladoleda u različitim pakiranjima nekoliko proizvođača.

Ministarstvo poljoprivrede, čija je stranica puna objava o opozivima samo ovaj tjedan, kao razlog navodi pesticid etilen oksid koji se koristi u proizvodnji, a koji sada više nije u skladu s uredbom Europske komisije. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog masovnog povlačenja hrane iz hrvatskih trgovina predsjednica potrošačke udruge iz Karlovca inicirala je hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Sastanak će se održati sutra, a predsjednica spomenute udruge, Marina Novaković Matanić, bila je gošća RTL-a Danas. 

Sporni pesticid zabranjen je u prehrambenoj industriji, kako se onda uopće našao u hrani?

To je pitanje koje ćemo sutra sigurno postaviti. Znamo da je nedavno zabranjen u cijeloj EU, ali želimo da Hrvatska ide onim stopama Španjolske koja je tražila da se u cijeloj Uniji bilo kakve takve tvari ne nađu u hrani. Mislim da je nedopustivo da se u hrani nalaze pesticidi.

Zašto su sad povučeni toliki proizvodi i ima li spornog pesticida u još nekim proizvodima?

Pesticid je već prije par mjeseci nađen isto tako i na krumpiru i na krastavcima, sada vidimo da je riječ o mliječnim proizvodima, ne samo sladoledima nego i jogurtima. Možemo reći sada da je ovo postalo jako učestalo jer prošle godine smo imali svega 58 proizvoda povučeno, sada u zadnja dva dana imamo ih 11 što je veliki broj i ja mislim da možemo očekivati da će taj broj i rasti. 

Jesu li ovi sladoledi i keksi stigli u hrvatske trgovine prije izmjene europske regulative ili se netko rješava zaliha?

To je ono što bi kontrola svakako trebala utvrditi. Možemo reći da su se htjeli riješiti možda, ali vidimo da to nije način jer sada ih svakako moraju povući. Između ostalog, u nekim zemljama nastala bi velika šteta samim tvrtkama i ono što ćemo sigurno tražiti u Ministarstvu su velike kazne za ovakve stvari koje se događaju.

Što očekujete sutra od ministarstva poljoprivrede i mogu li potrošači bezbrižno u trgovine?

Razgovarat ćemo u tri smjera. Jedno je veća kontrola hrane koja dolazi, prije svega uvozne hrane jer kontrola hrane koja se proizvodi u Hrvatskoj prolazi više kontrola nego sama uvozna hrana, na tome ćemo inzistirati. Drugo je veća kontrola trgovačkih centara, imamo informacije zaposlenika iznutra, da se roba koja je pri isteku roka preprikava i opet stavlja u prodaju. Mislimo da je to nedopustivo. I još ćemo tražiti kontrolu tržnica.

Znamo li uopće što jedemo, pitanje je i kontrole mesa, prije nekoliko dana otkrivena je konjetina koja se prodaje pod teletinu?

Nama koji zastupamo interese je nevjerojatno da je svima prošlo ispod radara, od carinske uprave, kontrole veterinarske, da se takve stvari događaju. To govori o tome da kontrole moraju biti strože i veće.

A što je s hranom koju kupujemo na tržnicama i OPG-ovima - možemo li biti sigurni da je zdrava?

Nikad ne možemo biti sto posto sigurni i da udovolje svim našim zahtjevima i stvarno se postrože zahtjevi. Ja mogu pohvaliti određene gradove, to je Karlovac i njihova tržnica koja je krenula sa certificiranjem određenih OPG-ova. Mislim da je to dobar smjer, to je jedini način da se utvrdi da se ti proizvodi proizvode. S druge strane, s tržnicama ćemo tražiti...znamo da tu dolaze osim OPG-ova hrana sigurno dolazi i sa zelene tržnice, ali i drugih uvoznih dijelova Europe i svijeta. Mislimo da tu treba biti kontrola. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!