Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Biometrija

TRI U JEDAN Od danas možete zatražiti nove osobne, evo što možete s njima i što je novo

TRI U JEDAN Od danas možete zatražiti nove osobne, evo što možete s njima i što je novo
Davor Puklavec/PIXSELL

Nova osobna iskaznica koju od danas možete zatražiti, zamjenjivat će i zdravstvenu iskaznicu, a unutar EU i putovnicu.

Od ponedjeljka 2. kolovoza u upotrebu ulaze nove osobne iskaznice koje prije svega donose višu razinu sigurnosti, ali i neke vrlo korisne funkcionalnosti.

Osim već elektroničkog nosača podataka, čipa koji postoji već na iskaznicama, nova e-osobna imat će i beskontaktni čip s biometrijskim podacima prikaza lica te otiscima dva prsta. To će omogućiti da se iskaznica očitava čak i pomoću mobitela, te će, kako je najavio ministar Davor Božinović, građani moći pomoću besplatne aplikacije jednostavno se prijavljivati u sustav e-građani te koristiti e-usluge, primjerice digitalni potpis putem mobitela ili tableta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Drugim riječima, za dokumente koje ste do sada trebali osobno potpisivati, više nećete morati stajati u redovima već bi se većina toga tebala rješavati iz naslonjača. Barem u teoriji. Osim toga, nova osobna uvodi promjene i za putovanja, ali će i smanjiti broj dokumenata koje teglite sa sobom.

Vezana vijest

Osobne

Zdravstvena i osobna u jednom

"Osobna iskaznica postaje biometrijska isprava, ima status pune isprave na području EU-a kao putovnica pa će omogućiti brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolaz kontrole u zračnim lukama. Također, e-osobna objedinit će osobnu i zdravstvenu iskaznicu te će sadržavati i matični broj", kazao je Božinović.

Cijena izrade novog dokumenta će u redovnom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe iznad 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak se ne mijenja, rekao je ministar.

Za djecu do 18 godina, izradu prve osobne iskaznice financirat će država za što je ove godine osigurano 1,5 milijuna kuna.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!