Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Strašno

A uvijek se volimo hvaliti rekordnim brojkama u turizmu... Dvije plaže na Jadranu su zagađene, razlog je isti

Naši reporteri provjerili su zašto su te dvije suprotne točke hrvatske obale označene crvenom bojom i kakva je situacija na Jadranu.

U trenutku kada se hvalimo turističkim brojkama izvještavamo i o zagađenom moru. Za kupanje nije jedna od plaža u istarskoj Fažani i dubrovačkoj Mokošici.

Naši reporteri provjerili su zašto su te dvije suprotne točke hrvatske obale označene crvenom bojom i kakva je situacija na Jadranu.

Vezana vijest

Čiovo, fekalije

Ljetna razglednica iz Rijeke šalje se s pozdravima iz čistog mora

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovdje je stvarno čisto i toplo. Lijepo je biti u moru", kaže Bodi Boglarka iz Mađarske. 

Na Kvarneru je u šestoj od deset analiza, koliko ih se provodi u sezoni, obrađeno 270 točaka.

"Velika većina točaka je izvrsne kakvoće, 14 točaka ocijenjeno je ocjenom dobar i četiri točke zadovoljavajućom ocjenom. To jesu u ovom trenutku nešto opterećenije točke, ali to ne znači da ćemo pri idućem uzorkovanju imati takvu ocjenu", kaže Arijana Cenov iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.  

A ovo područje u Fažani dobilo je jedinicu. Pamtimo 2019., kada su se baš tu fekalije iz vidjele iz svemira, a ovako je to bilo zabilježeno satelitskim snimkama. Ovoga puta razlog je puknuće na crpnoj stanici i kanalizacija se izlila u more.

Osim u Fažani, more nije za kupanje u dubrovačkoj Mokošici. Isto zbog fekalija. To su prema analizama jedine točke Hrvatskoj na kojima je more označeno kao nezadovoljavajuće. A u gotovo 97 posto zemlje izvrsne je kakvoće. No na područjima označenim crvenim točkama kupanje je sada zabranjeno.

"Zbog velikog opterećenja, kojeg svake godine doživljavamo u špici sezone, došlo je do propusta oborinske i fekalne odvodnje na samu plažu koju smo preventivno zatvorili. Kvar je saniran i sad čekamo očitovanja Zavoda za javno zdravstvo, kako bi ponovno stavili plažu u funkciju", kaže direktor Komunalca Fažana Danijel Ferić

Hrvatska ima strože kriterije kod ocjenjivanja

"Vide se crvene vrpce i djeca su bila pomalo razočarana, jer je sve zaključano. Da, šteta, dolazimo ovdje već četvrtu godinu", kaže Rita Babula iz Njemačke. 

Prema najavama plaža u Fažani već bi sutra trebala biti otvorena, ali malo će potrajati da do toga dođe na dubrovačkoj Mokošici. Radovi na kanalizacijskoj mreži neće biti gotovi prije kraja sezone.

"Katastrofa, tamo stanujem. Rekli su mi ovdje da je to kanalizacija. Pogledam je li u redu. Danas je u redu i jučer je bilo u redu", kaže Vladislav Glukhov iz Rusije. 

"Mi se tu često kupamo i nikakvih nijesmo imali, da smo vidjeli onečišćenja", kaže Stanko Pavlović iz naselja Šipan. 

Hrvatska ima strože kriterije kod ocjenjivanja. Jer more nam još uvijek puno čišće nego u drugim europskim zemljama pa je po njihovim parametrima nemoguće određivati onečišćenja. Bilježimo i ona najmanja.

Na lijepom plavom Jadranu - vjetar dirigira kristalno bistrom moru.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!