Ostani doma
Novosti / Hrvatska

opozvana 33 proizvoda

Opasni po zdravlje i povučeni iz trgovina: Otkriveno odakle potječe opasni pesticid u sladoledima, jogurtima, grickalicama...

Opasni po zdravlje i povučeni iz trgovina: Otkriveno odakle potječe opasni pesticid u sladoledima, jogurtima, grickalicama...
Ilustracija: Dusko Marusic/PIXSELL

Etilen-oksid izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetne učinke na plodnost

S polica hrvatski trgovina proteklih dana povučeni su brojni proizvodi zbog opasnosti po zdravlje. 

Podsjetimo, opozvani su sladoledi MC Vanilla, MC Mint chocolate i MC Nougat ice cream od 2,5 litre, Milkini NUII Berry, NUII Mango i NUII Macadam od 270 ml (3X90 ml), kao i Milka mini štapići 6X50 ml, Marsovi sladoledi Snickers, Tvix, Bounty ice cream bar i M/M peanut cream stick, Dukatovi jogurti Dukatos crni ribiz i naranča cimet od 150 g, biokeksići Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin od 250 g, karamelizirani orašasti plodovi Eridanous... određenih serija i rokova trajanja – u kojima je utvrđeno prisustvo pesticida etilen-oksida u EU zabranjenog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Večernji list piše da je u većini slučajeva riječ o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, uglavnom podrijetlom iz Indije, gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane. Sumnja se da je u sjemenke došao korištenjem pesticida, kao sterilizator za pripravu ili obama postupcima. No, kako se rabi u iznimno malim količinama koje se dodaju u proizvode tijekom proizvodnje, izmjerene količine bile su relativno niske, ne puno veće od granice detekcije.

Dr. sc. Iva Pavlinić Prokurica iz Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) za Večernji je kazala da aktivna tvar etilen-oksid nije dozvoljena za uporabu na području EU pa tako ni u RH od 26. svibnja 2015. godine. Prema tome nije određena ni najveća dopuštena količina (MDK) – već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005, pa je na razini EU tijekom lipnja/srpnja ove godine dogovoreno da se svi prehrambeni proizvodi u kojima se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid odmah povlače.

To se, kako se neslužbeno doznaje, dogodilo na inicijativu Španjolske agencije za hranu koja je upozorila da je opasan za zdravlje ljudi i u najmanjim količinama.

Vezana vijest

Marija Vučković

Etilen-oksid može se koristiti kao biocid i dezinficijens. To je visoko reaktivni plin, toksičan ako se proguta i otrovan ako se udiše. Izaziva iritaciju dišnog sustava, pospanost ili vrtoglavicu, nagriza kožu, uzrokuje teško oštećenje oka, a ima i štetne učinke na plodnost.

"S obzirom na to da se nije mogla sa sigurnošću utvrditi najveća dopuštena koncentracija za tu vrstu aditiva kao i to koja bi koncentracija u konačnom proizvodu bila zadovoljavajuća u smislu zaštite zdravlja, njegova zabrana najveća je razina zaštite zdravlja potrošača", rekla je Pavlinić Prokurica.

U slučajevima jogurta, sladoleda..., riječ je i o proizvodima koji se ne konzumiraju u znatnijim količinama u odnosu na cjelokupan dnevni unos namirnica. No zbog činjenice da se etilen-oksid koristi ponajviše u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza, kao pesticid i sterilizator, ali je zabranjen u prehrambenoj industriji, iz Udruge za zaštitu potrošača Korana su zatražili još veće kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u vrijednosti proizvoda koji su kupili te nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali, kao i uvođenje kažnjavanja svih sudionika koji su takav proizvod stavili na tržište.

Proteklih mjeseci puno se pisalo i o opozivu niza proizvoda sa sezamom i orašastim plodovima u kojima su nađene iznimno velike količine etilen-oksida, mahom indijskog podrijetla. Otamo, čini se, dolazi i sporni rogač koji se koristi kao aditiv u europskim proizvodima. Iz HAPIH-a kažu da je u 2020. u RH povučeno/opozvano 12 proizvoda zbog etilen-oksida, a u 2021. do danas 33 proizvoda. Najčešće je nađen u gotovim jelima i grickalicama, orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama i pekarskim proizvodima, dijetalnoj hrani, dodacima hrani, bilju i začinima, sladoledima i desertima... 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!