Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Svi gosti (ni)su gosti

Dovode turiste po punoj cijeni: Iznajmljivači koriste svakakva 'opravdanja' kako bi otkazali jeftinije rezervacije

Dovode turiste po punoj cijeni: Iznajmljivači koriste svakakva 'opravdanja' kako bi otkazali jeftinije rezervacije
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Uplaćena akontacija od sto eura, a onda dva dana prije polaska na put-iznajmljivač otkazao rezervaciju

Na iznenađenje svih, pa čak i onih vječitih optimista, turisti su jednostavno nagrnuli u Lijepu našu.

Gužva na svakom uglu, redovi nasmijanih ljudi (na godišnjem vam gužva po inerciji ne smeta), a upita za rezervaciju apartmana, kuća za odmor, soba – kao da se COVID nikad i nije dogodio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nije sve to tako sjajno. Stižu primjedbe i pritužbe pretežito domaćih gostiju, koji su još prošle zime rezervirali smještajne jedinice, uplatili kaucije za njih, a potom dan, dva prije dolaska na destinaciju dobili – otkaz rezervacije.

Vezana vijest

apartman

"Redom su 'opravdanja' iznajmljivača kako imaju smrtni slučaj u obitelji, pa, eto, ne žele iznajmljivati određeno razdoblje, potom kako su im se gosti zarazili COVID-om, pa im, eto, moraju omogućiti ostanak još 14 dana u istom apartmanu/kući", govore za Slobodnu Dalmaciju gosti koji zapravo nisu postali gosti, jer su – prevareni.

Svima je jasno kako se dogodilo sljedeće: u strahu od loše sezone iznajmljivači su išli s "damping" cijenama, ponudivši svoj prostor za znatno niže cijene od uobičajenih, sada kada su shvatili da sezona ide gotovo pa normalnim tijekom – odbacuju te jeftine rezervacije i "traže" goste po punoj cijeni.

Nisu svi iznajmljivači takvi, naravno, mnogi nam vele kako je "dana riječ zakon".

Jedna se gospođa odlučila još u ožujku rezervirati apartman nedaleko od Splita. Četiri osobe, tjedan dana, uplaćena akontacija od sto eura, a onda dva dana prije polaska na put – šok.

"Razlog otkazivanju su navodno gosti iz Njemačke koji su u apartmanu, dobili su koronu. Kad sam im ljuta rekla kako ću im poslati inspekciju, molili su da ih se ne prijavi", prepričala je.

U Podstrani slična priča, drugačiji razlog otkazivanja. Prije samog dolaska goste je nazvao "gazda" i otkazao im rezervaciju jer, navodno, neće primat goste zbog smrtnog slučaja u obitelji...

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, kazao je da sličnih pritužbi nije imao.

"Gosti koji rezerviraju smještaj putem domaćih turističkih agencija ili inozemnih platformi (Booking.com, AirBnb...) imaju zaštitu tako da se takve situacije ne mogu dogoditi, a ako se dogode, postoje instrumenti da se to riješi (zamjenski smještaj, penali za iznajmljivače)", kaže Stella.

"Uvidom u stanje na terenu jasno je da potražnja smještaja premašuje ponudu, pa su ovakve stvari bile za očekivati, naravno ne u velikom broju slučajeva. Isto tako, prošlih godina smo svjedočili velikom otkazivanju u zadnji tren od strane gostiju, što nije bilo korektno prema iznajmljivačima. Ni jednu ni drugi praksu ne odobravamo, nadamo se kako neće biti velik broj takvih slučajeva jer sigurno nisu dobri za reputaciju iznajmljivača, a niti za reputaciju naše destinacije", veli prvi čovjek srednjodalmatinskog turizma.

Želio je i zahvaliti svim iznajmljivačima na uloženom trudu u ovoj izazovnoj godini, ali i naglasili važnost prijavljivanja gostiju, ne samo zbog COVID-a, već zbog općeg sigurnosnog aspekta, jer, kaže, tako podižemo razinu sigurnosti destinacije.

Ni Hrvatska turistička zajednica nije imala saznanja o ovakvim nepoštenim praksama iznajmljivača, pa kažu kako je navedena praksa koja je nepoštena prema turistima i na račun kratkoročne dobiti narušava ugled samog iznajmljivača i same destinacije.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!