Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OBJAVILO MINISTARSTVO

Zbog pesticida etilen oksida s polica trgovina povlače se još dva proizvoda

Zbog pesticida etilen oksida s polica trgovina povlače se još dva proizvoda
Shutterstock/Ilustracija

Konzum zbog utvrđenog pesticida opoziva vrhnje za kuhanje, dok tvrtka Stanic opoziva proizvod Cremino za kuhanje

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u utorak potrošače o opozivu još dva proizvoda, vrhnja i Cremina za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

Zbog utvrđenog pesticida Konzum opoziva Vrhnje za kuhanje 200ml Bravo Crema, s datuma upotrebe do 25. 03. 2022., lot broja: L21089 talijanskog proizvođača Unigra S.r.l.; Via Gardizzia9/B, Conselice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tvrtka Stanić iz Svete Nedelje iz istog razloga opoziva proizvod Cremino za kuhanje 500 ml, rok trajanja 10. 03. 2022., lot broja: 21074  i rok trajanja 24. 03. 2022., lot broja: 21088.

Vezana vijest

Trgovina

Navedeni proizvodi nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla i o izmjeni Direktive Vijeća 91/414/EEZ.

'Bit će još proizvoda koji će se povući'

Podsjetimo, ministrica poljoprivrede Marija Vučković za RTL je kazala da će biti još proizvoda koji će se povući zbog opasnog pesticida.

"Riječ je o kratkotrajnom unosu, ne očekuju se nekakve poteškoće po zdravlje potrošača i po sigurnost  hrane, no za očekivati je ovih dana još povlačenja", kazala je.

Sustav ministarstva poljoprivrede, inspekcija, veterine i sigurnosti hrane, uvjerava ministrica, u potpunosti funkcioniraju. Tome pridonosi i to što smo implementirali europski sustav za rano uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje. 

Vezana vijest

Marija Vučković

"Riječ je o najvišoj razini zaštite. Prilikom sastanka kojeg su održali nacionalni koordinatori dogovoreno je da se neće procjenjivati rizik nego da će se povući svi proizvodi bilo da je riječ o minimalnoj razini ili ne, ako proizvod sadrži aditiv. Koliko je takvih proizvoda na tržištu, ne mogu sa sigurnošću reći. Od do sada povučenih 55 proizvoda, njih 33 je bilo zbog etilen oksida", kazala je ministrica za RTL.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!