Ostani doma
Novosti / Hrvatska

BROJE 20 TISUĆA GOSTIJU

HZJZ obojao Dubrovnik u crveno, no turisti ne brinu zbog toga: 'Osjećamo se sigurno ovdje'

Krajnji jug sa 158 aktivnih slučajeva zaraze stigao je na crvenu listu

Hrvatska danas broji 270 novih slučajeva zaraze korona virusom. Iako je od toga svega 19 novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Hrvatski zavod za javno zdravstvo obojao ju je u crveno. Turizam je na krajnjem jugu tek stao na noge, a sada mu prijeti korona semafor. 

U Dubrovniku se nalazi gotovo 20,5 tisuća gostiju. U jednom hotelu mjesta više nema.

"Takav je trend do kraja osmog mjeseca ukoliko ne bude ovih crvenih lista od strane Europske unije i Engleza", rekao je Hrvoje Brbora, direktor hotela.

Ali krajnji jug sa 158 aktivnih slučajeva zaraze stigao je na crvenu listu.

"Nažalost naša incidencija je preko 200 što automatski nas svrstava u tu crvenu skupinu, ali kao što sam rekao nadam se da će ti brojevi nešto padati, a naravno sve ovisi o nama", izjavio je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županij.

"Činjenica jest da imamo određeni porast prije 14 dana i da je sada u biti blaga stagnacija, ali u tom istom vremenu kada smo imali blagi porast i dalje smo ostali u narančastoj zoni po europskom centru za kontrolu bolesti", rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika .

Srećom na karti Europe, cijela hrvatska obala i dalje je narančasta, dok zeleno svijetli na korona semaforu Engleske i Njemačke - pa goste ne bi trebalo odvući novo crveno ruho.

"Mislim da nam neće otjerati goste zato što u priči s gostim akoji dolaze u restoran - oni u biti dolaze ovdje zato što imamo manje mjere nego negdje drugo i odlučuju se za destinaciju Dubrovnika ili Hrvatske", dodao je Lujo Jurišić, konobar. 

"Bile smo nekako zabrinute kada smo vidjele da brojke zaraženih rastu, ali opet, željele smo otići na odmor i osjećamo se sigurno ovdje", rekao je Bente Braun iz Njemačke. 

Iako se ne može pohvaliti niskom brojkom novooboljelih, u ovoj županiji više od 50 posto odrasle populacije primilo je prvu dozu cjepiva. Na red za cijepljenje dolaze i stranci.

Vezana vijest

KB Dubrava


"Došli smo ovdje jer smo čuli da je cjepivo dostupno, a za nas nije moguće vratiti se u Australiju, tako da smo se odlučili doći ovdje", rekla je Mealanie Simic iz Australije.

"Odlučio sam doći ovdje i cijepiti se Pfizerom jer mi ga u Moskvi nemamo", rekao je Mato Niketic iz Rusije.

"Očito nema nam druge. Moramo se cijepiti i to je bolje i za naše zdravlje i za našu privredu, nemamo privrede, ne možemo zaraditi, a bez zarade nemožemo preživjeti", izjavio je Maro Franić iz Dubrovnika.

Zaradu u turizmu dirigiraju i korona brojke - a pouka prošlogodišnje sezone je da se s njima ne treba igrati.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!