Ostani doma
Novosti / Hrvatska

povećana potražnja

Na jesen nas očekuje drastično poskupljenje hrane: Ključnim žitaricama već sada je cijena veća i do 100 posto!

Na jesen nas očekuje drastično poskupljenje hrane: Ključnim žitaricama već sada je cijena veća i do 100 posto!
Shutterstock

Pšenica je kod nas poskupjela usprkos tome što je Hrvatska ove godine imala rekordnu žetvu

Ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica drastično su poskupjele, pa su njihove cijene u Hrvatskoj trenutačno 20 do 100 posto veće nego prije godinu dana, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede.

Stručnjaci se stoga boje da će povećanje njihovih cijena tijekom jeseni pokrenuti poskupljenje hrane u trgovinama, što bi itekako moglo srozati životni standard građana.

Vezana vijest

suncokretovo ulje

Na udaru poskupljenja našao se stočarski sektor

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U tjednu koji je završio 1. kolovoza kilogram pšenice u veleprodaji stajao je 1,4 kune, što je 21 posto više nego potkraj srpnja prošle godine. Pšenica je kod nas poskupjela usprkos tome što je Hrvatska ove godine imala rekordnu žetvu koja joj je donijela više od 1,1 milijun tona te krušarice. No, cijena žitarica se formira na svjetskom tržištu na kojem je potražnja veća od ponude.

Kukuruz se prodaje za 1,63 kune po kilogramu, što znači da je 42 posto skuplji nego prije 12 mjeseci. To je najviša veleprodajna cijena kukuruza u posljednjih sedam godina, piše Novi list.

Cijena ječma skočila je za 28 posto. Suncokretova sačma, posljednjih je tjedana pojeftinila, ali je i dalje 27,5 posto skuplja nego prošle godine. Cijena soje u godinu dana povećala se za oko 100 posto, dok je uljna repica istodobno poskupjela za 53 posto.

U trgovinama se poslijednjih mjeseci moglo primjetiti poskupljenje ulja koje je u nekoliko dana skočilo s 11 na 16 kuna. Međutim, treba naglasiti da ostali prehrambeni proizvodi nisu bitno poskupjeli, jer često treba proći nekoliko mjeseci kako bi trgovci potrošili zalihe i kako bi na police prodavaonica stavili nove, skuplje pošiljke hrane dobivene od proizvođača.

Na udaru poskupljenja zasad se našao stočarski sektor koji je u srpnju zazvonio na uzbunu, poručivši javnosti i vlastima da neće moći opstati ako cijene stočne hrane nastave divljati. Proizvođači mlijeka su uočili da se cijena kilograma stočne hrane sve više približava cijeni litre mlijeka, koja je posljednjih mjeseci u padu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je prije dva tjedna na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede članica EU-a pozvala Europsku komisiju da dodijeli financijsku potporu sektoru stočarstva ugroženom skokom cijena.

Za hrvatske proizvođače mlijeka ministrica Vučković traži 15 milijuna kuna pomoći, kazao je Igor Rešetar, predsjednik Odbora za mljekarstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Vezana vijest

Industrijska konoplja stigla u Zagreb

Na rast cijena utječe povećana potražnja iz inozemstva

Većina stručnjaka vjeruje da su drastična poskupljena poljoprivrednih sirovina privremena stvar i da će se cijene s vremenom umiriti, ali ne znaju reći kad će to biti. "Vrlo je nezahvalno predviđati kakve će biti cijene. Naši analitičari procjenjuju da će cijene dijela primarnih poljoprivrednih proizvoda na svjetskom tržištu još neko vrijeme rasti", rekla je Marija Vučković.

Na rast cijena tih proizvoda utječe povećana potražnja iz stranih zemalja, osobito iz Kine, ali i nastali su poremećaji u ponudi. Zbog suše i ostalih elementarnih nepogoda smanjeni su prinosi u zemljama koje su veliki izvoznici hrane, poput Brazila, Argentine, Sjedinjenih Država, Ukrajine i Rusije, podsjeća ministrica.

Dok domaći trgovački lanci šute i tiho povećavaju neke cijene, supermarketi u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji otvoreno najavljuju da će najesen poskupjeti hranu. Njujorški trgovački lanac Gristedes najavio je ovog tjedna da će do listopada cijene hrane morati povećati još za 10 do 14 posto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!