Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Sezona se ne zaustavlja

Od konobara i kuhara, do čistača i recepcionera - radnika i dalje nema dovoljno: 'Nitko nije očekivao ovoliki broj gostiju'

Zadovoljni su samo oni koji su uspjeli zadržati radnike unatoč krizi koju je donijela epidemija, a takvi su rijetki…

Odlična sezona i veliki broj turista ponovno su razotkrili problem koji godinama se ponavlja - nedostatak kvalificirane radne snage u turizmu i ugostiteljstvu, a panedemija je samo dodatno pogoršala situaciju. Od konobara i kuhara, do čistača i recepcionera - radnika i dalje nema dovoljno. Na to je jučer upozorila i ministrica turizma, a evo što su otkrili splitski turistički djelatnici.

I dok turisti tragaju za slobodnim stolom, poslodavci su ove sezone u potrazi za radnom snagom. Najtraženiji su konobari. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Nitko nije očekivao ovoliki broj gostiju, konobara, kuvara, sve je to u deficitu. Ima  ljudi koji su se razbolili, koji su na bolovanju, znači borimo se dajemo sve od sebe i trudimo se da ispunimo gostima sva očekivanja“, rekao je konobar u hotelu Ivica Milinović

U jednom gradskom hotelu priznaju da nije samo nedostatak kvalificiranih, već i svih ostalih radnika…

“Mogu vam primjera iz prakse reći-dosad smo od kolega posuđivali pića, nekakva vina, a sad kucamo jedni drugima na vrata i molimo da nam posude konobare”, ističe direktorica u hotelu Nevena Tomaš Čikeš.

Sezona se ne zaustavlja, ali neki restorani su se odlučili za nepopularan potez.

“Ono što je simptomatično i što se počelo događati svi su počeli zatvarati na jedan do dva dana u tjednu jer ne mogu izaći na kraj sa radnom snagom”, pojasnila je predsjednica Nacionale udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Zadovoljni su samo oni koji su uspjeli zadržati radnike unatoč krizi koju je donijela epidemija. A takvi su rijetki…

Vezana vijest

Konobar

“Mi smo zadržali ljude, jako mali broj ljudi je otišao. Neki koji su orlai ili imali prilike gdje nismo moglo konkurirati. Ostali su ostali,I to u optimalnom sastavu, mi smo zadovoljni.” vlasnik restorana Željko Alfirević.

Za iduću sezonu turistički djelatnici se nadaju boljoj pripremi….

“Ovo je jedan izuzetno težak, plemenit I dobar posao kojem se treba pristupiti na način da se napravi reforma u školstvu, da se napravi porezno rasterećenje poduzetnika kako bi mogli napraviti što bolje uvjete rada svojim djelatnicima. Jer će nam se dogoditi da za niti godinu dana Filipini I Nepal špikovati pašticadu, što nije uvredljivo, ali će dovesti do novih društevnih promjena I neće biti nazad“, tvrdi je predsjednica Nacionale udruge ugostitelja Jelena Tabak.

I prije nego se zaključi ova sezona, koja je premašila sva očekivanja, iduća bi se već trebala pripremati... da se ne dogodi da se radna snaga traži doslovno na ulici….

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!