Ostani doma
Novosti / Hrvatska

dobar odaziv

Počinje cijepljenje po ljekarnama: 'Građani trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu i osobnu iskaznicu'

Dosad se cijepilo 51 i pol posto odraslog stanovništva

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 539 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Osmero pacijenata je preminulo, a 52 je na respiratoru. Do sada je cjepivo primilo 51 i pol posto odraslog stanovništva, a kako bi cijepljenje bilo što dostupnije, od idućeg tjedna po dozu se može i u 64 ljekarne diljem Hrvatske.

Ne samo pokupiti lijek, u ljekarni se narednih dana možete i cijepiti. Prva je to ovaj vikend uvela jedna splitska:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Jako je dobar odaziv, jučer se cijepilo 23 ljudi. Nije bilo zahtjevno organizirati cijepljenje. Ostvarili smo jako dobru suradnju s Domom zdravlja i Nastavnim zavodom Splitsko-dalmatinske županije'', rekla je Marija Bućan Radanović, magistra farmacije.

Cijepljenje obavljaju samo liječnici, a u ovu će ljekarnu dolaziti svaki dan, pa i vikendom od 16 do 20 sati. Bira se između Pfizera ili Johnsona...

''Građani trebaju ponijeti zdravstvenu iskaznicu i osobnu iskaznicu'', rekla je Bućan Radanović.

Cijepljenje u ljekarnama trebalo je zaživjeti još početkom kolovoza, no sve je zapelo zbog problema u informatičkom sustavu. Sada, kada je, čini se, taj problem riješen, uz splitsku - cijepljenje bi s početkom tjedna trebalo početi u ukupno 64 ljekarne diljem zemlje.

Vezana vijest

Testiranje koronavirus


U svim županijama osim u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, jer tamo zasad nijedna ljekarna nije pokazala interes za ovu akciju.

''Kako bi građanima cjepivo bilo što dostupnije, bit će dostupna sada i mogućnost cijepljenja u ljekarnama, no i dalje se provodi i na drugim cijepnim punktvima'', kazala je Zvjezdana Lovrić Makarić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dosad se cijepilo 51 i pol posto odraslog stanovništva, a u posljednje vrijeme bilježimo porast broja novooboljelih i hospitaliziranih zbog visoko zaraznog delta soja. Istovremeno, stručnjaci pozorno prate i novu kolumbijsku varijantu:

''Njezin potencijal za širenje i tansmisiju ćemo vidjeti kako bude se vrijeme razvijalo, no što se tiče Hrvatske, za sada je nismo detektirali u sojevima koje smo sekvencirali, i dalje nam dominira delta varijanta'', izjavila je Lovrić Makarić.

A kako se zbog nje pune i kreveti u bolnicima, nužno je, kažu, na sve načine - potaknuti građane na cijepljenje, pa i u ljekarnama.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!