Ostani doma
Novosti / Hrvatska

kazne za odbijanje brutalne

Objavljujemo iscrpne upute i najzanimljivija pitanja prvog online popisa stanovništva!

Prvo kreće samopopisivanje, nakon čega na teren izlaze popisivači

Za tri dana počinje popis stanovništva, prvi put u digitalnom obliku i provodi se u dvije faze. Prvo, samopopisivanjem, a od 27. rujna na teren izlaze popisivači.

Jedna osoba može popisati sve članove kućanstva, a unatoč pandemiji gotovo osam tisuća popisivača ne moraju imati negativan covid test. Detaljnije je o tome u RTL-u Danas objasnila Marina Brcković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvadesetak minuta bit će vam sasvim dovoljno da odgovorite na 60 pitanja i putem sustava e-građani sami se popišete.

"Dobro se služim alatima na kompjuteru pa se nadam da neće biti nekih većih problema, iako sam čula da dosta traje dok se upišu svi podaci", kazala je Riječanka Katja Luketić.

Puljanka Marija Miljavac traži rješenje:

"Ja ne znam da l' ću ih čekati, jedino ako bude moja kći ili sin blizu, pa ću s njima. Neka mi oni pomognu, ipak smo mi malo u godinama."

Dovoljno je da jedan član kućanstva popiše sve ostale ukućane. Samo mora znati njihov OIB i neke osobne podatke, objašnjava Damir Plesac, koordinator Popisa 2021.:

"Imamo 38 pitanja, međutim nikad ne odgovaraju sve osobe na sva pitanja. Ili ste umirovljenik, pa ne odgovarate na pitanja o zanimanju djelatnosti, aktivnosti. Ako ste školarac, isto tako."

Ipak, nejasnoće postoje, Puljanka Anita Buhin kazala je: 

"Malo zbunjujuće; tko, šta... Pogotovo oni koji su se iselili, pa se vraćaju, pa žive li u Hrvatskoj ili ne?"

"Nas tu zanima gdje osoba boravi, a ne prebivalište. Zanima nas gdje osoba provodi najveći dio vremena", tumači Plesac.

Poslije samopopisivanja dobit ćete kontrolnu šifru koju će pokupiti popisivači. Oni, pak, na teren izlaze 27. rujna. Gotovo ih je osam tisuća, raspoznat ćete ih po akreditaciji i majici, a sa sobom će nositi laptop i zaštitnu masku. Unatoč pandemiji, covid potvrdu ne trebaju imati, kazala je Lidija Brković, ravnateljica DZS-a:

"Neće se morati testirati i mi zapravo ni ne znamo tko ima potvrdu. Mi ih nismo tražili. Određeni broj popisivača je iz naših preporuka zapravo shvatio da bi bilo poželjno i potrebno i sami su nam se javili da imaju potvrde."

Oni građani koji strahuju od zaraze koronavirusom, podatke mogu dati i na ulici, ispred stana.

"Da se bojim, ne bojim se, jer sam ju preboljela, i u bolnici bila i tako. A ako dođu, neka dođu. Ono što imamo ćemo reći, a drugo nemamo ća tajit", rekla je Ljiljana Kamenar, iz Rijeke.  

Oni koji odbiju pustiti popisivača, mogu dobiti kaznu od 5000 kuna, a popisivači u slučaju da manipliraju podacima, 7000 kuna. Za provođenje popisa u državnoj blagajni predviđeno je 177 milijuna kuna. Ali,  što se više građana samopopiše, trošak će biti manji. 

Bernard Gršić (HDZ), državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva:

"Danas e-građani koristi više od milijun i 400 tisuća hrvatskih građana. Očekujemo da će veliki broj građana iskoristiti priliku i samosepopisati."

Pravu sliku Hrvatske, trebali bismo doznati početkom iduće godine. Kako se samopopisati i na koja ćete pitanja morati odgovoriti? Kolike su kazne za netočne podatke i koliko ih je ljudi platilo na zadnjem popisu. Na sve odgovore je u RTL Danas  donio Adrian De Vrgna

Popisati se možete sami i to u prvoj fazi koja počinje u ponedjeljak.

Za e-popis potrebna je jedna od vjerodajnica za sustav e-građani do koje se dolazi putem web stranice popis2021.hr.

Pomoću nje ulazite u upitnik. Ako više članova kućanstva koristi sustav e-građani, podatke za sve upisuje samo jedan. Na kraju ćete dobiti šifru koju trebate sačuvati i pokazati popisivaču ili ju ostaviti zalijepljenu na vratima. Taj bar kod popisivač će učitati, a vi nećete imati nikakav kontakt. Vjerodajnicu možete dobiti i u FINI.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju stanovnika, u kakvoj i čijoj nekretnini stanujete. Podaci koji se odnose na osobe, tiču se spola, dobi, zanimanja. Dakle, sastav stanovništva po dobi, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim obilježjima, ali i narodnosti, vjeri, jeziku, i izvorima prihoda, sve su to pitanja kojima se želi dobiti što točnija slika Hrvatske.

Upitnik prije svega sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja o kućanstvu, 20-ak o stanu te gotovo 40 pitanja za svakog pojedinca. Za ispunjavanje je dovoljno oko 20 minuta. A upitnik ima 16 stranica. 

Koja su nova pitanja? Za razliku od popisa iz 2011., ovaj ima određenih novina. Tako je novo  pitanje o vjeroispovijesti, točnije mogućnost odgovora. Ako niste član niti jedne vjerske zajednice, to ćete tako i upisati. Dodano je još jedno pitanje, a odnosi se na civilne žrtve rata: Jeste li kao civil bili ranjeni u Domovinskom ratu?

Upitnik sadrži niz pitanja istih kao i prije 10 godina. Ima li vaše kućanstvo barem jedno grlo stoke, 10 komada peradi ili 10 košnica pčela? Postoji li u stanu kupaonica? Postoje li kanalizacijske cijevi ili klima uređaj...

Zanimljivih pitanja ima još: Jeste li stalni stanovnik na adresi? Ako ste u inozemstvu, koji je razlog? Imate li drugo državljanstvo? Kada bi vam bio ponuđen posao, biste li mogli početi raditi u sljedeća dva tjedna?

Sve su to pitanja na koja treba odgovoriti. A u popisu trebate navesti i kako putujete na posao. Naravno ako ste zaposleni.

Za građane koji ne daju podatke, ili daju netočne i nepotpune, predviđena je kazna. Ona iznosi čak 5 tisuća kuna. Zanimljivo, prije 10 godina nitko nije bio kažnjen. 

Za sve one kojima je ovo komplicirano, upis podataka odradit će popisivači. Ali, neće trebati predočiti negativan test na koronu. Ali jasno će se identificirati. Popisivanje od vrata do vrata kreće u drugoj fazi. 8 tisuća popisivača bit će na terenu od 26. rujna, do kada i traje samopopisivanje. 

Tajnost podataka je zajamčena i ne smiju se koristiti ni u kakvu drugu svrhu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!