Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Silvana Menđušić za RTL.hr

Hrvatska je to doznala od nje. RTL-ova novinarka opisuje izvanrednu emisiju 11. rujna 2001: 'Ušla sam u studio bez ičega, samo s informacijom'

Hrvatska je to doznala od nje. RTL-ova novinarka opisuje izvanrednu emisiju 11. rujna 2001: 'Ušla sam u studio bez ičega, samo s informacijom'
Profimedia / privatni arhiv

Legendarna televizijska novinarka, danas članica ekipe RTL-ove Potrage, Silvana Menđušić na 20. godišnjicu terorističkih napada prisjetila se za RTL.hr događaja tog 11. rujna...

Bilo je mirno u desku HRT-a tog ranog poslijepodneva. Dan nije vrvio jakim pričama. Dnevnik je tada trajao 30 minuta, ni sekundu dulje, uvijek je počinjao u 19.30. Radila sam kao suurednica Dnevnika tog dana s Nensi Brlek, danas Blažević.

Računala su žmirkala zelenkastim svjetlom (u to doba nismo raspolagali ozbiljnijim računalnim alatima), mislim da sam redigirala tekst koji je stigao iz dopisništva. U to su vrijeme tekstovi na pregled dolazili iz dopisništava telefaksom pa bismo se onda čuli preko fiksnog telefona s kolegom, prošli prilog pa ponovno vratili tekst faksom. Iz današnje perspektive čini se kao da smo radili s pločicom i kredom.

Nekoliko ekrana na zidu deska bilo je utišano. I onda je krenulo. U desk je utrčala Ivana Dragičević. "Gledajte ovo, palite CNN", govorila je puno glasnije nego što inače priča. Bilo je to možda par minuta nakon što je CNN počeo objavljivati snimke tornja koji gori.

U 8.46 ujutro po američkom vremenu prvi je avion American Airlines Flight 11 udario u sjeverni toranj World Trade Centra u New Yorku. Ovo je tih pet minuta s kojima smo u tom trenutku raspolagali i koje je Ivana D. prva čula.

 

"Ovog trenutka gledate uznemirujuće snimke tornja World Trade Centra. Dobili smo nepotvrđene informacije da je jutros avion udario u jedan toranj. CNN radi na priči..."

Gotovo u isto vrijeme skočili su Mislav Bago, Ivana Petrović i Dražen Stefanov, realizatori Dnevnika "Što je ovo, što se dogodilo?" U prvom smo trenutku mislili da je riječ o avionskoj nesreći. Terorizam nije u to vrijeme prva stvar koja bi vam pala na pamet. Danas se kod svake avionske nesreće najprije pitamo je li teroristički napad. 

Gledali smo u ekrane kao jeleni u farove

A onda je uživo pred našim očima u 15.03 drugi avion udario u toranj. "Gledali smo u te ekrane kao jeleni u farove", opisala je ovih dana Ivana Dragičević koju sam kao i ostale kolege nazvala da usporedimo sjećanja - Ivanu Petrović, Mariju Nemčić, Mislava, Nensi, Elizabetu Gojan, Krešu Macana... Snimke napada i pada tornjeva toliko su se puta ponovile da sam htjela provjeriti što smo zapravo u tom trenutku vidjeli. Vrlo brzo se okupio cijeli tim informativnog programa, ali pamtim kolege s kojima sam dijelila taj šokantan interval od desetak minuta.

Nazvala sam Mariju Nemčić, u to vrijeme ravnateljicu programa HTV-a) koja je morala odobriti prekid programa i izvanredne vijesti. Mogla sam joj referirati samo dvije rečenice "Dva su aviona udarila u Blizance u New Yorku. Nitko još ne zna o čemu je riječ...." 

Prenosila sam te dvije dvije nevjerojatno čudne rečenice i ostalim šefovima - Teni PerišinBranimiru DopuđiDubravku Merliću.  

Vezana vijest

New York, 11. rujna 2001.

Predlagala sam Nensi da odradi izvanredne vijesti, no ona je morala pripremiti Dnevnik koji, bilo je jasno, nikad nismo imali prilike raditi. Bio je ovo breaking news svih breaking newseva. "Uđi onda ti u studio", presjekla je Nemčić.

Nisam bila našminkana za studijsku rasvjetu, mislim da sam od nekog zgrabila sako, ali zapravo sam ušla bez ičega, bez papira, bez sadržaja, osim informacije gdje i kad nismo znali ništa više.

Vezana vijest

11. rujna kolaž

Četiri sata...

U 15.20, niti pola sata od prvog udara počeli smo voziti izvanredne vijesti. Nismo kasnili za ostalim europskim televizijama iako su naši su resursi bili puno skromniji. Bila sam uvjerena da ću u studiju ostati 10-ak minuta. Produljilo se na četiri sata. Režija je prenosila sliku CNN-a, pokušavali smo u real timeu prenositi informacije koje su bile konfuzne. U tom je trenutku važnije što nećete izgovoriti od onog što ćete reći. 17 minuta nakon toga CNN je javio da je treći avion udario u Pentagon. U režiji je sjedio Mislav Bago i u slušalicu javljao što se događa. Ivana Dragičević, Morana Kasapović i ostale kolege ulazili su u studio i donosili isprintane Reutersove vijesti. Bilo je to doba bez društvenih mreža, pametnih telefona, instant poruka, live feedova na Facebooku,Twittera, integriranih redakcijskih sustava. Iz perspektive 2021. nismo imali ništa. 

Sjećam se trenutka kada smo gotovo nijemi gledali na ekranu kako se srušio jedan od tornjeva. Trajalo je samo desetak sekundi. Par minuta kasnije javljeno je da se avion United Airlines Flight 93 srušio u polje u Pennsylaniji. Čuješ u slušalici informaciju da su evakuirali Bijelu kuću i State Deparment i sve zvuči nadrealno. 

Teroristi koji su izveli napade na SAD 11. rujna 2001.

 

Uskoro je u studio srećom utrčao Krešimir Macan koji je tada bio glasnogovornik HTV-a. Vijest o tornjevima je čuo dok je sa suprugom i djetetom bio na pregledu u bolnici. Sjurio se do Prisavlja prošavši par puta kroz crveno i u nastavku izvanredno kvalitetno simultano prevodio s engleskog i suvereno informacije stavljao u kontekst. Mislav Bago je iz režije nazivao sugovornike koji su se uključivali telefonski i navigirao kroz sate programa. "Svijet nakon ovog više neće biti isti", sjećam se da je netko komentirao u studiju. 

Svijet je zastao u šoku

Znam da sam u slušalici imala režiju i CNN i da u par navrata od kakofonije glasova nisam znala čiji glas čujem u slušalici. Od prvog udara do pada oba tornja prošlo je nekih stotinjak minuta. Kroz tih nekoliko sati tri tisuće ljudi je poginulo, najviši tornjevi u New Yorku su se srušili, središte američkih vojnih snaga je gorjelo, američki građani izgubili su sigurnost, cijeli svijet je zastao u kolektivnom šoku pitajući se što će biti dalje. Imala sam tisuću grešaka u prijenosu, zaboravila sam čak pitati tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Ivana Grdešića ima li informacije o stradalim hrvatskim državljanima.

New York, 11. rujna 2001.

 

Srećom pridružila nam se koncentrirana Elizabeta Gojan oko 18 sati. Onda je krenuo Dnevnik koji je Nensi otvorila riječima "Danas je napadnuta Amerika". Kolege su tada u nemogućim uvjetima složile besprijekoran program. Nakon toga je u studio s gostima ušla Elizabeta i suvereno odradila emisiju koja je trajala nekoliko sati. 

Svijet se promijenio u ovih dvadeset godina, sigurno će se ponavljati ovih dana. Ponavljat će se krug koji je američka i globalna politika napravila od 11. rujna 2001. do pada Kabula sredinom kolovoza 2021. Promijenile su se platforme i način na koji konzumiramo vijesti. Danas bi da je avion udario svijet doznao preko Twittera. 

Prošlo je 20 godina, a kao da je prošlo stotinu, zaključila je Ivana D. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!