Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'bilo je pakleno'

Mladić iz Srbije nakon sezone otkrio uvjete rada i plaću za konobare na obali: 'Brutalno si izrabljen'

Mladić iz Srbije nakon sezone otkrio uvjete rada i plaću za konobare na obali: 'Brutalno si izrabljen'
Borna Filic/PIXSELL

"Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", napisao je mladić

Jedan je mladić iz Srbije opisao je svoje radno iskustvo prošle sezone i to u ulozi konobara na hrvatskom otoku. Kurir piše kako je forumaše na Redditu, gdje je mladić opisao iskustvo, najviše zanimalo je li kao Srbin imao problema u Hrvatskoj.

"Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao "Za dom spremni", ali je idućeg tjedna poslan kući. Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to", napisao je mladić.

Uvjeti rada mladog konobara

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Konobario sam i na početku sam, kao netko s malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jest", kazao je  nakon dva i pol mjeseca konobarenja na Jadranu. Valja istaknuti kako nije imao zdravstveno osiguranje, iako je mislio da će ga imati - a to mu nitko nije rekao.

"Kad sam išao na pregled u Dom zdravlja nisu me htjeli primiti", tvrdi mladić.

Otkrio tko od turista ne ostavlja ni kunu, koliki god bio račun

"Uvjerljivo najviše ima Nijemaca i Austrijanaca, a tijekom srpnja i kolovoza bilo je i dosta Slovenaca. Lokalaca je također bilo, ali to su uglavnom neki klošari koji dođu na kavu ili njih troje dijele jednu pizzu i dva piva. Najviše bakšiša ostavljaju ovi sa Zapada. Od Slovenaca i Talijana nećeš kunu dobiti koliko god da je račun", napisao je.

"Restoran objektivno jest ozbiljan i u odnosu na većinu njih na otoku djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuhara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku nitko nije htio sa mnom posebno raditi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to", opisao svoje iskustvo.

O poslodavcima, smještaju i hrani

Vezana vijest

Šank

"Smještaj je bio korektan. Imali smo perilicu i sušilicu rublja, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjive kvalitete. Za doručak smo svaki mogući dan imali krumpir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamjerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli raditi sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bili dosta iskvareni nažalost", rekao je mladić.

'Toliki bakšiš se dobije u manjim lokalima u Srbiji'

Rekao je koliko je bio plaćen, ali nikako nije rekao gdje je radio. 

"Plaća je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan", kazao je mladić.

Pojedini forumaši s Reddita su mu poručili kako je brutalno izrabljen, a pogotovo kad je otkrio prosječni dnevni iznos bakšiša. Riječ je o iznosu od oko 5.000 srpskih dinara, što je oko 320 kuna. Korisnici Reddita su utvrdili kako se toliki bakšiš dobije u manjim lokalima u Srbiji.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!