Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Samopopisivanje

Kreće popis stanovništva: Evo od čega se sastoji, kako ga ispunjavati, koliko će vremena oduzeti i što ako ga ne ispunite

Kreće popis stanovništva: Evo od čega se sastoji, kako ga ispunjavati, koliko će vremena oduzeti i što ako ga ne ispunite
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, zatim na teren kreću popisivači.

Od danas, 13. rujna pa sve do 17. listopada 2021. kreće popisivanje stanovništva, prvi puta će to biti digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj . Provodit će se u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja, objasnio je prošloga tjedna Državni zavod za statistiku.

Putem sustava e-Građani u prvoj fazi, od 13. do 26. rujna, građanima će biti omogućeno samopopisivanje, odnosno ispunjavanje opširnog upitnika digitalnim putem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U drugoj fazi popisivači izlaze na teren, a ona će trajati će od 27. rujna do 17. listopada, priopćili su iz DZS iz kojeg su pozvali sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav e-Građani. Popisati možete i članove kućanstva.

Dovoljan je naime jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove. Za e-popis potrebna je jedna od vjerodajnica za sustav e-građani do koje se dolazi putem web stranice popis2021.hr.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Pravilo je da se jednom vjerodajnicom može popisati samo jedno kućanstvo. Popunjavanje bi trebalo trajati 20-ak minuta.

Vezana vijest

Popis stanovništva

Popisivači će ipak doći do vas

Kontrolnu šifru trebate zapisati na papir, slikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja. Popisivači, koji će imati akreditaciju i službenu majicu, neće morati imati Covid potvrde, no ne morate uopće s njima kontaktirati - kontrolnu šifru čak možete samo zalijepiti na ulazna vrata i popisivač će je očitati.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju stanovnika, u kakvoj i čijoj nekretnini stanujete. Podaci koji se odnose na osobe, tiču se spola, dobi, zanimanja. Dakle, sastav stanovništva po dobi, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim obilježjima, ali i narodnosti, vjeri, jeziku, i izvorima prihoda, sve su to pitanja kojima se želi dobiti što točnija slika Hrvatske.

Vezana vijest

Popis stanovništva

Upitnik prije svega sadrži identifikacijske podatke, tri pitanja o kućanstvu, 20-ak o stanu te gotovo 40 pitanja za svakog pojedinca. Za ispunjavanje je dovoljno oko 20 minuta. A upitnik ima 16 stranica. 

Nekoliko novina

Za razliku od popisa iz 2011., ovaj ima određenih novina. Tako je novost mogućnost odgovora o vjeroispovijesti - možete napisati da niste član niti jedne vjerske zajednice. Dodano je još jedno pitanje, a odnosi se na civilne žrtve rata: Jeste li kao civil bili ranjeni u Domovinskom ratu?

Za građane koji ne daju podatke, ili daju netočne i nepotpune, predviđena je kazna. Ona iznosi čak pet tisuća kuna. S druge strane, prilikom prošlog popisa stanovništva prije 10 godina - nitko nije bio kažnjen. 

Tajnost podataka, ističu svi uključeni u proces, zajamčena je i ne smiju se koristiti ni u kakvu drugu svrhu. Pravu sliku Hrvatske - koliko nas je, kako i u kakvim nekretninama živimo, od čega živimo - jesmo li zaposleni ili voljni se zaposliti ili imamo prihode od nekretnina ili nečeg drugog, kako smo obrazovani, imamo li struju, WC-e, tekuću vodu, te još mnogo toga drugog, trebali bismo doznati početkom iduće godine. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!