Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nakon sjednice nacionalnog vijeća

Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom EK: 'Usvojit ćemo euro na vrijeme. Referenduma neće biti'

Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom EK: 'Usvojit ćemo euro na vrijeme. Referenduma neće biti'
PIXSELL

Već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju, rekao je Valdis Dombrovskis

Danas se održala sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na sjednici je sudjelovao i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis

Vezana vijest

Andrej Plenković, sjednica Vlade

Vezana vijest

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković i Valdis Dombrovskis nakon sjednice dali su izjave za medije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku je premijer istaknuo da je proces pristupanja EU-u u Hrvatskoj uživao potporu svih sudionika političke scene te je naglasio da referenduma o euru neće biti. ''Vidjelo se to u procesu pristupnih pregovora i na referendumu. Tada je 150 zastupnika u Saboru glasalo za pristupanje Uniji. Mi ćemo usvojiti euro na vrijeme, kao što je dogovoreno'', kazao je premijer.

Plenković je rekao da oni koji se sada protive tome nisu pridonijeli pristupanju Hrvatske EU-u ''koliko je crno ispod nokta''.

''Vidim da ponovno planiraju, kao što su dovodili Faragea, ponovno dovoditi aktere europske scene koji su protiv eura. Hrvatska će usvojiti euro'', kazao je premijer.

Izbjegavanje previsoke inflacije

Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis rekao je da kod velike većine zemalja ćlanica EU nije primijećena značajnija inflacija uvođenjem eura.

Vezana vijest

kuna, euro

''Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći rješenje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju'', izjavio je Dombrovskis.

Premijer je na sjednici istaknuo kako vjeruje da će Hrvatska biti spremna za ulazak u euro područje 1. siječnja 2023. godine. ''Naš je cilj da taj boravak u europskom tečajnom mehanizmu dva bude dvije i pol godine, od 10. srpnja 2020. do 1. siječnja 2023. Ulaskom u euro područje nestat će valutni rizik, mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknuti strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a to će imati i dodatni efekt za naš kreditni rejting koji smo vratili na razinu investicijskoga", izjavio je Plenković.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!