Ostani doma
Novosti / Hrvatska

napeta situacija

Antimaskeri i danas ispred škole u Kr. Toplicama. Fuchs: 'Nema potrebe da horda, rulja upada u školu!'

Antimaskeri i danas ispred škole u Kr. Toplicama. Fuchs: 'Nema potrebe da horda, rulja upada u školu!'
Pixsell

Ministar Radovan Fuchs posjetio je Osnovnu školu Krapinske Toplice, ustraje na tome da su roditelji koji su onako provalili u školu "horda i rulja"

Ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama okupilo se u ponedjeljak desetak građana u znak potpore roditelju koji ne želi da mu dijete u školi nosi zaštitnu masku, a u školu je stigao i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja te policija.

Učenik je u ponedjeljak došao na nastavu bez maske te nije pušten u školsku zgradu. Desetak građana došlo je pružiti potporu roditeljima protiv nošenja zaštitnih maski u školama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar razgovarao je s roditeljima, a za Hinu je izjavio da su o svemu razgovarali ponovno, kao i prošli tjedan.

Vezana vijest

"Zamolio sam ih i uputio, s obzirom na njihove želje da učenik ne nosi masku, da prvenstveno pokušaju ishoditi liječničko izuzeće nošenja maske. Roditelji navode da mu maska smeta. Smatram da je sve ovo nepotrebno i da nije smjelo eskalirati", rekao je ravnatelj.

Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama posjetio je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ispred OŠ u Krapinskim Toplicama stoje zaštitari zbog nekolicine roditelja koji su bili bez maski

 

"Škola je nažalost pretrpjela jedan nemili događaj koji sigurno nije ostavio utiske niti djeci, a sigurno da je ostavio određeno traumatsko iskustvo i ljudima koji rade u ovoj školi", kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Događaji dovode u pitanje pohađanje škole djece, rekao je dalje, a za ono što se dogodilo kazao je da su to "čudna zbivanja", koja kaže da ne bi znao drugačije nazvati ih.

"Konačno, po  zakonu o okupljanju i prosvjedovanju imamo jasno i glasno izrečeno da je zabranjeno svako okupljanje i prosvjedovanje pored i u, posebno u odgojno obrazovnim objektima, dječjim vrtićima i školama za vrijeme dok su djeca u objektima", rekao je ministar:

"Sigurno nije bilo ugodno niti onim malima niti onim srednjima gledati provaljivanje, vrijeđanje. To je nedopustivo. To se ne smije i neće se događati u budućnosti. U izravnoj sam koordinaciji s ministrom unutarnjih poslova i policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je zakonom propisano."

"U prvom redu je sigurnost djece, onda i nastavnika, a onda i sve ostalo", dodao je.

Za mjere je rekao da će se korigirati ili pak ne "ovisno o razvoju situacije":

"Mi smo prošlu godinu završili relativno bezbolno u odnosu na sve ostale zemlje ne samo u EU, nego i šire. Naša djeca su u prosjeku u Hrvatskoj bila samo pet dana na online nastavi. U nekim drugim zemljama to se brojilo na desetke tjedana. Pa ako smo tada uspjeli dobro ispilotirati stvar, imamo nekih iskustava od prošle godine, imamo snimljenih videolekcija, imamo školu na trećem..."

Dodao je:

"Ako situacija bude išla u smjeru da se može nekakav, nešto mijenjati u epidemiološkim mjerama, onda će se mijenjati. Ali, do trenutka dok ne budemo imali takvu spoznaju, mjere će ostati ovakve kakve jesu."

"Ovo je predivna, velika škola koja može osigurati prostor za učenike", nastavio je, rekavši da je i ravnatelj rekao da svako dijete može imati vlastitu klupu:

"Dakle, nema nikakve potrebe niti nose maske za vrijeme nastave. Pa ako je to takav užasan problem da dijete, u skladu s onim što su epidemiolozi u ovom trenutku rekli, a to je da djeca u zajedničkim prostorima trebaju staviti masku, ja sam gledao gore u zbornici, pa do izlaza, u laganom hodu nam je trebalo manje od minute. Dodajmo na to još tri, četiri minute onog djeteta koje treba doći do svog razreda, ja ne vjerujem da je to takav užasan problem da nekakva horda treba upadati u školu i ostavljati traume i djeci i nastavnicima."

Novinari su ga pitali zašto su dali lokalnim razinama da odlučuju o takvim pitanjima kao što su mjere.

"Zato što postoji itekakvo opravdanje. Zato što Hrvatska nije svugdje jednaka po pitanju epidemiološke situacije. Zato što smo i prošle godine rekli da ćemo to spustiti na lokalnu razinu da u skladu s epidemiološkom situacijom  na nekakvoj mikrorazini mogu se donijeti mjere koje će biti oštrije ili labavije", odgovorio je opširno ministar Fuchs.

"Nije u redu da uvodite nekakvu priču oko semafora, oko ne znam kojekakvih gluposti, gdje bi čitava zemlja u nekom trenutku sada sasma u crvenom, sve ćemo zatvoriti! To biste vi željeli!", kazao je dalje ministar i uperio pritom prst u novinara koji ga je pitao.

"To nije nikakvo pranje ruku! A to je upravo ono što ste mi sada rekli."

Možemo li svaki dan očekivati neku intervenciju policije?

"Za sada ćemo itekako staviti pod nadzor sve objekte u kojima se odvija nastava, odnosno vrtiće, u koordinaciji s policijom će se to nadzirati do daljnjega. I naravno svi koji budu to kršili snosit će sankcije", kazao je.

Rekao je da nema informacije da je drugdje u županiji bilo takvih incidenata. Za zaštitare je rekao da će biti do daljnjega, dokle bude trebalo, prema smatra da niti taj utisak nije lijep.

Novinari su ga zamolili da potvrdi da doista smatra da su oni roditelji koji su provalili u školu "horda i rulja". Ministar je to potvrdio.

Cijelo obraćanje ministra medijima pogledajte u prilogu:

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!