Ostani doma
Novosti / Hrvatska

HNB najavljuje

Ambiciozan plan uvođenja eura: 'Do kraja godine započinje probno kovanje. Trebamo zamijeniti više od milijardu kovanica'

Izvršni potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić održali su sastanak na koje su razgovarati o ulasku Hrvatske u europodručje, operativnim pripremama za uvođenje eura kao službene valute RH, hrvatskom gospodarstvu i ostalim temama.

Nakon sastanka dali su izjave za medije.

Vezana vijest

Plenković, uvođenje eura

Kako će izgledati prijelaz na euro

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, najprije je komentirao Memorandum o razumijevanju.

"Ovaj mjesec ćemo završiti javni natječaj za dizajn koji se bazira na pet motiva koji su izabrani da budu na hrvatskoj strani eura i idući mjesec ćemo Europskoj komisiji i članicama euro zone dostaviti prijedloge toga dizajna. Nakon toga ćemo krenuti, ove godine već, u pokusno kovanje eura sa našom nacionalnom stranom", obajšnjava Vujčić.

Kazao je kako su krenuli s pripremama zakona o euru koji bi trebali biti gotovi početkom iduće godine. Krenul su i s pripremama tzv. etičkog kodeksa koji će biti dodatna zaštita potrošaća u procesu prelaska na euro u kojem će sudjelovati poduzeća kako bi se adresiralo povećanje cijena kada dođe do zamijene kuna s eurom, ispričao je guverner.

Proces dualnog isticanja cijena bi krenuo odmah nakon što dobijemo zeleno svijetlo za uvođenje eura i koji bi trajao i nakon uvođenja eura, kazao je guverner. "Pripremamo logističku zamjenu svih naših kovanica i novčanica. Na svu sreću imamo i iskustvo prijašnjih zamjena koje smo imali i to će nam pomoći", dodaje.

Vezana vijest

Andrej Plenković

"Hrvatske vlasti su postavile vrlo ambiciozne ciljeve za uvođenje eura do siječnja 2023. godine koje europska komisija podržava. Razgovarali smo o proceduri koja će se provesti i o praktičnim pripremama", izjavio je Valdis Dombrovski.

"Do kraja idućeg mjeseca ćemo poslati dizajn i predložiti Europskoj komisiji i članicama eurozone i kada oni djau svoje mišljenje. Do kraja ove godine, 11. ili 12. mjesec krenuti u pokusni program kovanja novca gdje bi u tom pokusnom mogli iskovati do miliju primjeraka tako je predviđeno i pripremiti se za kovanje ukupne količine koja će biti potrebna", objasnio je guverner.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!