Ostani doma
Novosti / Hrvatska

popis stanovništva 2021.

Počelo je digitalno samopopisivanje građana: 'Do 18 sati evidentirali smo 28 tisuća popisnica, očekujemo ih još'

Prvi put popis stanovništva provodi digitalno, a Bilić kaže kako za sada nema nikakvih problema jer je ovo standardni sustav

U APIS od ponoći pristižu podaci o građanima koji su se sami popisali. Do 15 sati prijavilo više od 18 i pol tisuća kućanstava. RTL-ov reporter Ivan Vrdoljak javio se uživo iz APIS-e Ivane i razgovarao sa Sašom Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

"Do 18 sati evidentirali smo 28 tisuća popisnica. Očekujemo do kraja dana još popisnica s obziromo da je tih 28 tisuća odraženo tijekom radnog vremena sigurno će to porasti i u većernjim satima i u narednim danima", kaže Bilić.

Vezana vijest

popis stanovništva, ilustracija

Zloupotreba sustava

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovaj projekt je jedan dobar primjer suradnje između više državnih tijela Državnog zavoda za statistiku, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva pa tako i APIS IT-a ne samo na popisu nego i na sustavu građa se to provodi. Gdje je povezano više državnih bazi i registara kako bi se bilokakve zloupotrebe svele na minimum", objašnjava šef APIS IT-a.

Kaže kako su bilokakve zloupotrebe u principu nemoguće.

Sigurnost osobnih podataka 

"Što se tiče same infrastrukture na kojoj se podaci spremaju, a ovdje u APIS-u mi zaista vodimo brigu o tome i ona je dizajnirana po najzadnjim svjetskim standardima i dostupnosti i sigurnosti", tvrdi Bilić.

Prvi put popis stanovništva provodi digitalno, a Bilić kaže kako za sada nema nikakvih problema jer je ovo za njih standardni sustav i popis. "Dio sustava koji je dediciran za ovu aktivnost radi trenutno na 50 posto, a cijelokupna naša infrastruktura je u sklopu centra djeljenja usluga, državnog 'clouda', tako da resursa ima", kaže Bilić.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!