Ostani doma
Novosti / Hrvatska

samopopisivanje

Što ako kod popisa stanovništva upišete krive ili nepotpune podatke? Prijeti vam dosta visoka novčana kazna

Što ako kod popisa stanovništva upišete krive ili nepotpune podatke? Prijeti vam dosta visoka novčana kazna
RTL.hr

Popis se temelji na izjavi građanina koji je odgovoran dati točne podatke

 

 

Do sinoć do 20 sati više od sto tisuća građana uspješno se samopopisalo preko sustava E-građani u prvoj fazi Popisa stanovništva, kućanstava i stanova, izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. Prva faza trajat će do 26. rujna, dok dan kasnije do 17. listopada traje druga faza u kojoj na teren izlazi 8.000 popisivača koji će pomoću elektroničkih uređaja popisati one koji se nisu popisali online, te obaviti kontrolu i ispraviti greške nastale samopopisivanjem.

Popisni upitnik se sastoji od tri dijela – osobe, kućanstva i stanovi – i sadrži 38 pitanja. Jedan član kućanstva može popisati sve članove svog kućanstva preko sustava e-Građani i takvo samopopisivanje primjenjuje se prvi put u Hrvatskoj. Nakon završenog samopopisivanja građani će dobiti kontrolnu šifru (kod) koju će slikati ili isprintati i dati popisivaču. Ne moraju popisivača nakon samopopisivanja u drugoj terenskoj fazi popisa primiti u kuću, dovoljno je da mu daju kontrolnu šifru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Popis se, piše Večernji list, temelji na izjavi građanina koji je odgovoran dati točne podatke. U protivnom kaznom od 2000 do 5000 kuna kaznit će se građani koji odbiju dati podatke o popisnim jedinicama te oni koji daju netočne i nepotpune podatke tijekom popisa.

No, kako će iz DZS-a kontrolirati jesu li građani dali točne i potpune podatke s obzirom na to da se popis temelji na izjavi građana i da popisivač nema pravo tražiti osobne dokumente, ni sumnjati u točnost podataka, a s druge strane, ako građani ne daju podatke o popisnim jedinicama ili ne daju točne i potpune podatke, prijeti im novčana kazna?

Vezana vijest

popis

"Državni zavod više je puta prenosio da podaci koje osobe daju trebaju biti potpuni i točni. Popisivači će s tim upoznati članove kućanstva. Popisivač ne može provjeravati tijekom popisivanja točnost podataka jer se Popis temelji na izjavi. No, tijekom obrade podataka, Zavod će uparivati podatke s podacima iz administrativnih baza i kontrolirati točnost i pouzdanost podataka. Osobe koje žive izvan Hrvatske ne popisuju se. Osobe koje imaju kućanstvo u Hrvatskoj mogu popisati članovi njihova kućanstva u Hrvatskoj samostalno u elektroničkom sustavu e-Građani ili u drugoj fazi popisivanja davanjem podataka popisivaču. Stambene jedinice koje su prazne bit će popisane kao prazni stanovi", odgovorili su iz DZS-a za Večernji list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!